24
Wed, Apr

Priroda

 

Komovi pored Durmitora i Prokletija predstavljaju treće najimpresivnije gorstvo u Crnoj Gori. Sa vrhovima koji skoro dostižu visinu od 2500 metara, Komovi paraju oblake i impresivno dominiraju u jugoistočnom dijelu Crne Gore.

 

Komovi pored Durmitora i Prokletija predstavljaju treće najimpresivnije gorstvo u Crnoj Gori. Sa vrhovima koji skoro dostižu visinu od 2500 metara, Komovi paraju oblake i impresivno dominiraju u jugoistočnom dijelu Crne Gore.

komovi1komoi3Na sjeverozapadu Komovi su okruženi planinom Bjelasicom, dok ih sa južne i jugoistočne strane okružuju masivi Kučkih Planina-Žijova i Prokletija.

Komovi su po površini koju zauzimaju relativno mali planinski masiv, mada gledano po visini njihovih vrhova spadaju među najviše i najimpresivnije planine Crne Gore. Masiv Komova sačinjava nekoliko vrhova, od kojih su tri najpoznatija. Kučki Kom (2487 m) najviši je vrh Komova. Dobio je ime po Kučima prema kojima poziciono gravitira. 

komovikomovi3Ljevoriječki Kom (2469 m) dobio je ime po Lijevoj Reci prema kojoj je okrenut, da bi preostali treći vrh Vasojevićki Kom (2461 m) dobio ime po kraju Vasojevići, jer se nalazi iznad njega. Kučkom Komu treba dodati i drugi najviši vrh Komova – Srednji Kom (2483 m), koji je samo 4 metra niži od Kučkog Koma, sa kojim je povezan grebenom.

Među ostale vrhove spadaju Bavan (2252 m) koji se svojim strmim i dugačkim siparima obrušava u dolinu Međukomlja i koji sa svojim stjenovitim vertikalnim tornjevima liči nalik impresivnim vrhovima italijanskih Dolomita. Slede vrhovi Rogamski Vrh, Suvovrh, kao i pitomi vrh Štavna.

komovi23kucki komKomovi su okruženi visoravnima Štavna, Ljuban, Rogam i Carine sa prosečnom visinom od oko 1700 mnv, koje se mogu obići kružnom turom oko vrhova Komova u trajanju od oko 8 sati hoda. Tura: Štavna-Ljuban-Rogam-Carine-Štavna: 8h

Od pomenuta tri glavna vrha Komova, najlakši i ujedno najkraći uspon vodi na vrh Vasojevićkog Koma. Malo duži i zahtevniji je uspon na Ljevoriječki Kom sa Štavne preko Ljubana, dok je najduži i najzahtjevniji uspon na vrh Kučkog Koma od Eko katuna Štavna na istoimenoj visoravni.

Kroz masiv Komova, Vasojevićki Kom na istočnoj i Ljevoriječki, Srednji i Kučki Kom na zapadnoj strani, vodi dolina Međukomlje, formirana uticajem lednika u davnoj prošlosti.

lpmovištavnaOptimalno mjesto za smještaj ispod vrhova Komova je Eko katun Štavna na istoimenoj visoravni, do kojeg se dolazi putem iz Andrijevice ka prevoju Trešnjevik, ili pak putem Podgorica-Bioče-Trešnjevik-Štavna. Sa južne strane moguć je i dolazak do visoravni Carine, odakle se može izvršiti uspon na Kučki Kom.

Kompleks Eko katun Štavna čini 10 kućica za iznajmljivanje. Svaka od kućica ima dva nivoa, u prizemlju toalet i kupatilo, trpezariju i jedan ležaj, a na potkrovlju još četiri ležaja i terasu. Obezbijeđeni su posteljina, posuđe, šampon, sapun i peškiri.

U sklopu restorana Eko katuna moguće je naručiti kuvana jela koja se svaki dan pripremaju za goste.

 

Nemate pravo da postavite komentar