26
Fri, Apr

Priroda

Bohinjsko jezero je najveće prirodno jezero Slovenije.

Bohinjsko jezero je najveće prirodno jezero Slovenije.

bohinjsko12bohinjsko2Nalazi se na južnoj strani Julijskih Alpa na nadmorskoj visini od 526 metara. Ono leži oko 20 km zapadno od Bleda, i oko 74 km sjeverozapadno od Lubljane. 

Ima površinu od 3.18 km², dugo je 4.1 km, široko 1.2 km, i maksimalne dubine 45 m. Samo jedna desetina Bohinjskog jezera je plića od 10 metara, a čak 80% jezera je dublje od 20 metara, a od toga 20% ima dubinu veću od 40 metara.

Ono je protočno, glavni dotok vode osigurava rijeka Savica, a glavna otoka je Sava Bohinjka. Iz jezera zapravo ističe rijeka pod imenom Jezernica (to je druga najkraća rijeka Slovenije), u nju se nakon samo 100 metara, uliva Mostnica (koja dotiče iz doline Voj), i tek nakon toga se ta nova reka zove - Sava Bohinjka.

bohinjskobohinjsko1Pored toga se čak više od 1/3 voda uliva u jezero iz podvodnih kraških vrela rasprostranjenih duž sjeverne obale. Za vrijeme obilnih kiša u proleće i jesen, podzemne vode iz krasa izbijaju na površinu kao slap Govic, sa padina planine Pršivec. Zbog obilnog dotoka, jezerske vode se kompletno izmene do tri puta godišnje.

Jezero je ledničko-tektonskog porijekla, nastalo djelovanjem glečera za vrijeme posljednjeg ledenog doba. U to vrijeme nivo voda Bohinjskog jezera bio je oko 18 metara viši, pa se ono protezalo sve do današnjeg sela Stara Fužina. 

Biljni i životinjski svijet jezera je raznovrstan. U jezeru živi 65 vrsta algi, 8 vrsta mekušaca i 5 vrsta riba. Bohinjsko jezero je polazište planinara za uspon na Triglav, a ono je od 1981. uključeno u sastav Triglavskog nacionalnog parka.

 

 

Nemate pravo da postavite komentar