18
Thu, Apr

Planinarenje

 

Ovo su 12 stvari koje vam mogu biti jako potrebne na planinarenju.

 

Ovo su 12 stvari koje vam mogu biti jako potrebne na planinarenju.

*(ovo ne uključuje odlazak po sniježnim uslovima)

 

najljepse planinarenje skriva se u sumama gorskog kotara 900x600 20110834 20110822163829 8a638e225a6c564a03a78f4fa4e233261. Dobra obuća – to je sama osnova, bez kvalitetne i pametno odabrane obuće na planinu se ne ide. Provešćete narednih par sati hodajući po neravnom terenu i potrebno vam je nešto što će biti udobno, ali i što će vam sačuvati zglob. 

Danas postoji čitav niz proizvođača koji prave kvalitetnu obuću koja je vrlo lagana, sve to košta, ali ako planirate aktivnije da se bavite planinarenjem, nemojte da štedite!

 

Planinarenje 2

2. Pantalone – šorcevi, bermude i trenerke su nešto što treba izbjegavati na planini iz niza razloga. Ma koliko velika vrućina bila, pantalone su najbolja opcija. Postoji tzv. “aktivna odjeća“ koja je jako dobra, ali isto tako i nešto skuplja, pa jedne dobre pantalone možete kupiti za minimum 60e, ali ukoliko planinarenje nije vaš redovni hobi i sasvim obične pantalone će završiti posao.

 

3. Majice – dugo sam mislio da su pamušne majice pravi izbor, ali bih uvijek završio sa mokrom majicom koja se sporo suši i koja vam samo odmaže i smeta naročito na planinskom vjetru. Sintetičke majice su u stvari ono što je neophodno, upravo zato što će, nakon sigurnog znojenja, da se osuše kroz par minuta. Aktivne majice mogu se nabaviti vrlo lako i izuzetno su korisne, dok se njihove cijene kreću od 15 do 25 eura .

 

Planinarenje Rtanj

4. Hrana i piće – uglavnom je uvijek voda ta koja problem jer je često i najbrže prifali. Znao sam da uhvatim sebe kako pijem po koji gutljaj vode bez potrebe i iz dosade kada negdje stanem što je velika greška i na to treba obratiti pažnju. Sada vodu mnogo pametnije raspodijelim tokom dana. Hrana je vrlo rijetko problem, osim kada je izaberemo pogrešno. Na planini treba izbjegavati slane stvari koje će nam povećati potrebu za vodom (razne grickalice, čips, kiki-riki, sendviči sa pršutom, itd.). Ono što ja najčešće koristim su bademi, lješnici, suvo grožđe i urme.

5. Duct tape – ljepljiva traka je uvijek korisna i ne biste vjerovali u koliko je mnogo situacija možete iskoristiti.


6. Prva pomoć – većina nas nema nikakvu medicinsku obuku, ali potrebno je imati makar neke osnovne stvari iz kutije za prvu pomoć. Nesreću nikada ne očekujete, ali se uvijek može desiti i zato ne preskačite ovaj bitan dio opreme.

7. Naočare – nije da su apsolutno neophodne, ali vam mogu mnogo olakšati na dnevnom Suncu na planini. Posebno ako se radi o nekim primorskim planinama gdje je hlad misaona imenica. I ne, nemojte nikada kupovati neke preskupe naočare, jer ćete ih skoro sigurno u jednom trenutku izgubiti ili slomiti.

planinarenje nationalpark una

8. Krema za sunčanje – nigdje se brže ne izgori/pocrni nego na planini zato kada god planirate planinarenje, računajte da vam je krema za sunčanje neophodna (naročito ako ste svijetlog tena kao ja). Kapa sa dodatkom koji pokriva vrat ili šešir takođe nisu loša ideja.

9. Power bank – mala stvarčica, prilično jeftina, koja me spasila mnogo puta. Biće vam potreban GPS, mapa, primaćete pozive i na planini ili će se desiti neka greska u sistemu pa će vam baterija brzo “iscuriti” ili jednostavno imate bateriju koja je pri kraju svog životnog vijeka. U svakom slucaju, dobar battery bank ćete sigurno iskoristiti više nego jednom, posebno sa ovim smartphone-ima.


10. Tanka jakna – Možda će mnogima djelovati glupo, zašto bi iko nosio sa sobom tanku jaknu u sred jula na planini? Naročito ako ne bi ostali tamo duže od 2-3 sata?Zato što je na planini jedino nepredvidivost zagarantovana. Nikada ne znate kada možete zaglaviti negdje, upasti u vodu i slicno. Jedna tanka jakna ne zauzima mnogo prostora a može vam značiti puno.

11. Čarape viška – stariji kažu da sve kreće od nogu. I ne griješe puno. Mokre čarape, iscijepane čarape, sve mogu da budu ogroman problem. Imajte na umu da vam je možda ostalo još nekoliko kilometra do auta/kampa, a te čarape vam štite noge. Vjerujte da ne želite da znate kako izgledaju posljedice (žuljevi) odsustva te zaštite dok je još par kilometara ispred vas. Zato dodatne čarape ne treba preskakati.

12. Posljednja i najbitnija stvar, na planini nikada, ali NIKADA nemojte ići bez prave ekipe!

(Montenegrin wilderness)

 

Nemate pravo da postavite komentar