16
Tue, Apr

Planinarenje

U narednom tekstu  saznajte šta je to palninarenje, a šta alpinizam...

U narednom tekstu  saznajte šta je to palninarenje, a šta alpinizam...

planinarenje tara1planinarenjeŠta je planinarenje?

Kada se pominje planinarenje na ovim prostorima obično laici, ali i ogroman procenat članova planinarskih društava misli da je planinarstvo isključivo neka tura na planinu, uspon na neki vrh, šetnja po šumi i sl..

Na primeru nečijeg poznavanja orjentacije obično se zapaža da je on samo veštiji od drugih, te da je pomoću čudnih spravica busole i kompasa naučio da se snalazi u prirodi, pored toga, ako je neko iskazao sklonost da se penje po nekoj stijeni – za njega se kaže da je više hrabar od drugih, ili lud. Otprilike ovim redom nižu se neverovatni primeri nagađanja šta je planinarenje. Neprekidni niz zabluda i površnosti je poduži. Međutim danas u svetu planinarstva nema nikakvih slučajnosti, sve je već dobro poznato, moguća su samo usavršavanja.

planinarenje 1Nažalost svi oni koji se godinama nalaze u planinarskim krugovima, te do sada nisu saznali šta podrazumeva planinarenje , ili nešto više o planinarenju, mogu da zahvale ljudima i upravama koja predvode planinarska društva i saveze. Pored ovakvih primera sve je više onih koji su u nekom planinarskom društvu proveli dve godine, pritom napravili desetak šetnji po brdima , a zatim formirali svoja planinarska društva. 
Kako se uopšte nešto više o planinarstvu može saznati od tih ljudi.Paradoks je očigledan.

Može se ređi da je planinarenje za čoveka u današnjem vremenu najzdravija fizička aktivnost koja se odvija u prirodi.

Termin planinarenje je samo širi pojam za brojne aktivnosti i sportske discipline koje podpadaju pod planinarenje, a to su:
Razni izleti i ture na lako pristupačne planine, visokogorstvo, speleologiju (pećinarstvo), Gorska služba spasavanja (GSS), Vodička služba, orjentacija, turno-skijanje, planinarske transvenzale, alpinizam i sportsko penjanje.

Po međunarodnim tablicama iz planinarstva su proistekla i sportovi:

  • alpinizam
  • orijentaciono trčanje
  • sportsko penjanje
  • Free climbing

560a191c1b00002f00dfdc2def7c818d56204bd12a6c54a0617cf6a3Možda bi se ovim sportovima mogli dodati još neki koji su proistekli iz planinarskih aktivnosti:
- paraglajding
- zmajarenj-
- brdski biciklizam
- mountain bike

Ovi sportovi imaju nešto zajedničko, a to je odlazak u planinu da bi se mogao izvesti bar start. Dakle planinarstvo je samo širi pojam za brojne aktivnosti i sportske discipline koje su uredno razvrstane i potpuno se razlikuju jedna od druge.

 

rajblovicshutterstock 145698575Šta je alpinizam?

Alpinizam predstavlja najveći stepen dostignuća u planinarstvu. Bavljenje alpinizmom zahteva stalnu, odličnu fizičku kondiciju, psihičku stabilnost, veliko iskustvo. Poznavanje različitih tehnika penjanja sa težim elementima u suvoj steni i ledu i drugih faktora neophodnih za sigurno i uspešno izvođenje penjačkog uspona.

Alpinista se obučava i osposobljava da u planini boravi, bez obzira na lokaciju, na najnepristupačnijim terenima, u bilo kojem delu sveta, u svako godišnje doba i u najsurovijim vremenskim uslovima (izuzetno niske temperature, velika nadmorska visina i sl.). 
I pored toga, alpinistički usponi se vrednuju preko kriterijuma za kategorizaciju alpinista i kriterijuma za klasifikaciju alpinističkih uspona. U okviru sportova u Jugoslaviji alpinizam je zbog svoje kompleksnosti, svrstan u kategoriju vrhunskog sporta. Po međunarodnim kriterijumima alpinizam i formula 1 svrstani su u XII kategoriju (sportovi sa najvećim faktorom rizika).

 (komovi.org.me)

 

Nemate pravo da postavite komentar