06
Wed, Dec

Herbarijum

Svi smo čuli za orahe, čak ih i jako često koristimo, u raznim kolačima i pecivima, ali slabo da neko od nas zna da mladi orasi imaju i ljekovita svojstva.

Svi smo čuli za orahe, čak ih i jako često koristimo, u raznim kolačima i pecivima, ali slabo da neko od nas zna da mladi orasi imaju i ljekovita svojstva.

orahorah2Malo se zna o ljekovitosti mladih listova, mladih plodova i nezrelog ploda, koje mogu pomoći protiv mnogih bolesti te su najdjelotvrniji ako se beru početkom maja.

Orah ima posebno priznanje zbog svoje široke primjene. Osim u medicini, on se koristi za izradu finog namještaja, bojenje, za umjetničke radove itd…

Među ljudima je dobro poznat kao lijek za čišćenje krvi, a dobar je i za liječenje plućnih bolesti, jača mišiće i poboljšava vid.

orah3orah5Orah se koristi protiv inficiranih rana, kožnih bolesti i upale oka u obliku balzama i kao kupka. Orahovo ulje je dobro za njegu kose i zaštite od opekotina sunca. Jezgra sadrži 65% ulja, proteina, ugljikohidrata, fosfor, kalij, magnezijum, vitamin B i C, željezo.

Čaj od orahovih pregradaka

Čaj od mladog lista oraha je posebno djelotvoran, što, u kombinaciji s medom jača i čisti tijelo i poboljšava zdravlje. orah6orah4Takođe se koristi kao lijek protiv problema s varenjem, upalom, krvarenja desni, gnojnih osipa, prekomjerne tjelesne težina i protiv vaginalnog iscjetka.

Listovi sadrže eterično ulje žućkaste boje, tanini i supastnce s toplim i gorkim okusom. Orahov list se bere u junu i julu pa je poželjno da ih koriste, dok su svježi i zeleni, jer oni sadrže mnogo ljekovitih sastojaka.

Sedam oraha dnevno znači sedam dana života više!

Mladi zeleni orasi su bogati vitaminom C. U kombinaciji s medom su izvrstan lijek za bolešljivu i slabu djecu. Zreli plodovi su puni ulja, jedu se svježi i izvrstan su izvor omega 3 masnih kiselina, što će uspješno smanjiti holesterol iz krvi.

  Tinktura za jačanje kose

Sameljite 100 g. osušenih oraha, a zatim ih staviti u 1 l. 96% alkohola u staklenu teglu. Zatvorite teglu i ostavite je na toplom mjestu dvije nedjelje, ne zaboravite promućkati bar jednom dnevno. Masirajte vlasište pomoću ove tečnosti i zatim osušite kosu. Ponovite ovaj tretman svake noći.

   Protiv bolova

Pomiješajte jedan litar djevičanskog maslinovog ulja s 150 g. sitno izrezanog, svježeg i zdravog orahovog lista. Stavite u staklenu teglu i spremite dobijenu smjesu na toplom mjestu najmanje 30 dana. Nakon toga, procijedite ulje i mažite na bolna mjesta.

(narodnilijek.com)

Nemate pravo da postavite komentar