15
Sat, Jun

Herbarijum

 

Aronija se naziva i namirnica budućnosti jer ima izrazito veliku ljekovitu moć za ljudski organizam.

 

Aronija se naziva i namirnica budućnosti jer ima izrazito veliku ljekovitu moć za ljudski organizam.

ARONIJAR4Efikasno ga pročišćava od štetnih supstanci i teških metala i zato je korisna preventiva protiv malignih oboljenja. Studije su pokazale da ima i antikancerogeno djelovanje jer u velikom postotku "ubija" maligne ćelije tumora mozga, pluća, dojke, debelog crijeva i jetre.

ARONIJAKao izuzetan antioksidans, aronija spriječava stvaranje slobodnih radikala i "napad" na zdrave ćelije u tijelu i krvnoj plazmi, usporavajući time proces starenja organizma i spriječavajući razvoj hroničnih bolesti.

Antioksidativni kapacitet aronije i njenog soka je mnogostruko veći nego, naprimjer, borovnice i ostalih bobičastih plodova poznatih kao rasadnik antioksidanta.

Ogromna količina tanina i flavonoida gdje glavnu ulogu ima antocijanin, aroniju čine najjačim poznatim antioksidantom današnjice. Sto grama zrelih plodova aronije sadrži 16 100 ORAC jedinica dok je dnevna doza potrebna za zaštitu tkiva od 3 000 do 5 000 ORAC jedinica.

ARONIJA23Mnogobrojna istraživanja otkrila su da ova biljka tamih bobica poboljšava cirkulaciju krvi u krvnim sudova, a svakodnevnim korišćenjem vrijednosti holesterola i triglicerida se snižavaju te se tako štiti kardiovaskularni sistem.

Ublažava migrene i glavobolje, učinkovito snižava krvni pritisak, te blagotvorno djeluje na crijevnu sluznicu i želudac. Osim toga, aronija je poznata i po tome što podiže cjelokupni imunitet organizma, smanjuje upale, spriječava razvoj virusnih i bakterijskih infekcija urinarnog trakta, a omogućava i bolji rad žući i jetre.

ARONIJA234Zreli plodovi i sok sadrže velike količine beta karotena i zeaksantina koji štite ćelije od oštećenja, oči od nastanka sive mrene, a kožu od opasnih sunčevih zraka i melanoma. Reguliše rad gušterače i nivo šećera u krvi, a samim time može biti korisna u liječenju dijabetesa i metaboličkog sindroma i svakako se preporučuje dijabetičarima.

Koristi i kod nepravilnog rada štitne žlijezde, podstiče zarastanje rana, usporava starenje kože spriječavajući nastanak bora i strija, a pomaže i kod upale i proširenih vena. Aronija stvara i snažnu zaštitu od pojave demencije i nastanka Alchajmerove bolesti...

Prava je riznica biološki aktivnih spojeva. Ima ih preko 300. Od vitamina sadrži sve esencijalne nutrijente - C, A, E, B1, B2, B3, B5, B6, B9, a od minerala je bogata cinkom, gvožđem, kalijumom, kalcijumom, manganom, fosforom i jodom. 

Bitno je naglasiti da aronija u svakom obliku, džemu, čaju ili soku, zadržava ista svojstva. prenosi Večernji list. 

 

Nemate pravo da postavite komentar