23
Tue, Apr

Herbarijum

 

Moć biljaka i njihove ljekovitosti ne smije se podcijeniti, pogledajte šta ova travka sve liječi.

 

Moć biljaka i njihove ljekovitosti ne smije se podcijeniti, pogledajte šta ova travka sve liječi.

crvena detelina2Upotreba crvene djeteline

Valunzi u menopauzi, PMS, smanjivanje holesterola, prevencija osteoporoze, smanjenje vjerovatnoće za nastanak krvnih ugrušaka, ograničavanje razvitka benigne hiperplazije prostate. Za povećanje grudi i zdravlje dojki. Pospešuje produkciju urina, cirkulaciju krvi i izlučivanje žuči. Takođe ima ulogu deterdženta, sedativa i tonika. 

crvena detelina menopauzaIndikacije

Pomoć u prevenciji karcinoma endometrijuma kod žena i ograničavanje karcinoma prostate kod muškaraca. Prevencija srčanih oboljenja. Prestanak pušenja.

Zbog toga što su hemikalije slične estrogenu koje sadrži možda izazvale abnormalnosti u fetalnom razvoju u animalnim studijama, uzimanje crvene djeteline nije preporučljivo u humanoj trudnoći.

Žene sa hormon-zavisnim poremećajima kao što su endometrioza, fibromi materice i karcinom dojke, jajnika ili materice, ne bi trebalo da uzimaju crvenu detelinu zbog njenih mogućih estrogenskih efekata. Muškarci sa karcinomom prostate bi takođe trebalo da izbjegavaju uzimanje crvene djeteline, osim u slučaju da ljekar preporuči drugačije.

Čaj od crvene djeteline

Evo kako se priprema čaj od crvene djeteline i može se piti do četiri šolje na dan.

Priprema:

Jednu šolju cvjetova crvene djeteline prelijte sa 1 l proključale vode (oko 90 C). Potrebno je da odstoji poklopljeno od 4 do 10 sati. Čaj od crvene djeteline možete pripremiti i pred spavanje i ostaviti da odstoji do uljutru. Tokom dana popijte od 2 do 4 šolje procijeđenog čaja u određenim razmacima. Preostali čaj od crvene djeteline možete čuvati još dva dana, prenosi Stvar ukusa.

 

Nemate pravo da postavite komentar