18
Sat, May

Herbarijum

 

Na svijetu postoji više od 30000 vrsta orhideja i gotovo 7 puta više hibrida, a koja god vrsta ove egzotične biljke da je u pitanju, neupitno će dati veliku dozu profinjenosti prostoru u kojemu se nalazi.

 

Na svijetu postoji više od 30000 vrsta orhideja i gotovo 7 puta više hibrida, a koja god vrsta ove egzotične biljke da je u pitanju, neupitno će dati veliku dozu profinjenosti prostoru u kojemu se nalazi.

orhidejaBez obzira koju vrstu imate ove malene tajne itekako će vam biti od koristi:

1. Ako biljku tek kupujete, kupite onu koja već ima cvjetove. Bez nekog posebnog razloga, ali zašto ne biste uživali u toj privilegiji ako već imate priliku.

orhideja12. Prije nego se odvažite na kupovinu orhideje uvjerite se da imate uslove za nju. Raznim vrstama odgovaraju različite temperature pa ako je na primjer vaš stan jako teško zagrijati zimi, zaboravite na vrste koje traže gotovo tropske uslove. Orhideje vole i svijetlo, ali ne direktnu izloženost suncu pa vodite računa i o tome koliko svijetla uopšte imate u stanu i kako su vam prozori orijentirani. Najbolje će uspijevati na južnim i istočno orijentisanim prozorima. Saznajte i koje balkonsko cvijeće (ne)voli sunce.

orhideje3. Koliko orhideje treba zalivati zavisi od njihove vrste, ali uglavnom bi se mogle podijeliti u dvije kategorije – one kojima je potrebno jako puno vlage i kojima je jedino bitno da im zemlja nije prevlažna, i one koje je potrebno redovno zalivati i odražavati visok nivo vlažnosti dok su u sezoni rasta, dok u sezoni mirovanja između dva zalivanja treba čekati da se voda potpuno osuši.

orhideje34. Orhideja treba biti posađena u supstrat koji brzo propušta vodu, ali je ipak zadržava, kao što je to slučaj s tresetnicom i plutom. Orhideje je takođe potrebno redovno presađivati, a kad god to budete radili, uvijek koristite svježi supstrat.

5. Orhideje je poželjno dohranjivati otprilike dva puta mjesečno, iako ako ne vodite puno računa o tome kada ih dohranjujete, bolje je da to ne radite uopšte nego da pretjerate s dohranom.

6. Kada vam jednom procvjetaju, cvjetovi se mogu zadržati i nekoliko mjeseci, iako postoje vrste koje cvjetove izgube već nakon nekoliko dana. Jednom kada biljka odbaci cvjetove, možete očekivati da će ponovno procvjetati nekoliko puta ili barem još jednom te godine. Ukoliko do toga ne dolazi, moguće je da vašim orhidejama nedostaje svijetla, prenosi Zadovoljna.

 

Nemate pravo da postavite komentar