18
Thu, Jul

Aktuelno

dom-revolucije-idejaDom revolucije u Nikšiću je počet sa izgradnjom 1979. godine. Djelo arhitekte Marko Mušiča, površine 24000m2,je zamišljeno kao objekat po kojem će se prepoznavati grad, kao slika arhitektonske mudrosti jednog vremena. Međutim zbog ekonomske krize izgradnja Doma revolucije je prekinuta početkom devedesetih godina.

dom-revolucije-idejaDom revolucije u Nikšiću je počet sa izgradnjom 1979. godine. Djelo arhitekte Marko Mušiča, površine 24000m2,je zamišljeno kao objekat po kojem će se prepoznavati grad, kao slika arhitektonske mudrosti jednog vremena. Međutim zbog ekonomske krize izgradnja Doma revolucije je prekinuta početkom devedesetih godina.

Od tada do današnjih dana se u više navrata govorilo o njegovoj sudbini i mogućnostima završetka, rušenja ili prenamjene. Iako su rađene studije još uvijek se ne zna šta će biti sa ovim objektom. Najveću prepreku u rešavanju sudbine ovog objekta vidimo u praznoj gradskoj kasi.

Društvo mladih ekologa nudi rešenje koje bi se ogledalo kroz realizaciju projekta Prirodnjački centar koji je sačinjen od tri osnovne konponente.

postojece-stanjeSistemom izgradnje tzv. zelenog krova ovaj objekat bi se mogao u velikoj mjeri vizuelno oplemeniti a podrazumijeva ozelenjivanje i pošumljavanje ravnih krovova u urbanim sredinama. U nekim svjetskim gradovima su već realizovani projekti ovoga tipa jer imaju niz prednosti poput: unapređenje prirodne okoline i biodiverziteta u urbanim sredina bez širenja grada, razne biljne vrste omogućavaju stvaranje vlage i umanjenje buke u gradskoj četvrti, absorbuju ugljendioksid, stvaraju kiseonik što sve zajedno doprinosi boljem kvalitetu života. Uz sve ovo zeleni krovovi su u poslednje vrijeme sve popularniji u svijetu.

Članovi Društva smatraju da Dom revolucije pruža dobre mogućnosti za jedan ovakav projekat jer su vizuelno posmatrano betonske konstrukcije dovoljno stabilne i jake da izdrže teret izolacije, zemlje i biljaka.Dom Revolucije Niksic Ruglo

 

Takođe Dom revolucije ima i nekoliko zanimljivih ravnih i kaskadnih površina i platoa na kojima bi se mogao realizovati ovaj projekat. Sadnjom biljnih vrsta mogao bi se realizovati projekat sadnje raznovrsne flore, čime bi dobili botaničku baštu nadomak centra grada.  Možda bi to bila i jedina botanička bašta toga tipa u svijetu.

Dom Revolucije priroda se sama pobrinulaPlanirani omaldinski i obrazovni dio Doma revolucije pružaju dobre mogućnosti za prirodnjački muzej. U prirodnjačkom muzeju, osim stalne postavke, mogle bi se organizovati izložbe fotografija, predavanja, radionice, ekološke manifestacije, putoisne večeri, prikazivanje eko filmova.

U sklopu objekta bi se mogao napraviti i akvarijum centar. Nešto slično ne postoji u Crnoj Gori a ni šire. Zavisno od izbora posjetioci bi mogli da vide ribe naših voda, tropskih voda a takođe i vodozemce, gmizavce, beskičmenjake…

Drustvo mladih ekologa NiksicUkoliko bi došlo do realizacije ovog projekta mi u Društvu mladih ekologa Nikšić smatramo da se uz dobru organizaciju i koordinaciju dobar dio aktivnosti može odraditi volonterski i sa manjim učešćem finansijskih sredstasa. Ovakav projekat bi mogao okupiti volontere civilnog sektora, navijače sporskih klubova, umjetnike, građane odnosno sve one koji vole Nikšić i koji mogu na konkretan način da pomognu. Smatramo da bi jedan ovakav projekat mogao da povrati posrnulu energiju ovoga grada.

Smatramo da bi realizacija projekta „Prirodnjački centar“ imala višestruk pozitivan značaj za grad pa i za Crnu Goru kako edukativno tako turistički i ekonomski.

Društvo mladih ekologa NIkšić

Cijeli tekst možete pogledati na ovom linku.

 

Rad mladih ekologa možete pratiti i na facebook-u.

Nemate pravo da postavite komentar