28
Sun, Apr

Aktuelno

 

Nacionalni park Skadarsko jezero, u okviru kampanje “Stop krivolovu”, organizovao je danas (03.05.2017.) edukativnu radionicu za učenike drugog razreda Osnovne škole “Mahmut Lekić” iz Tuzi.

 

Nacionalni park Skadarsko jezero, u okviru kampanje “Stop krivolovu”, organizovao je danas (03.05.2017.) edukativnu radionicu za učenike drugog razreda Osnovne škole “Mahmut Lekić” iz Tuzi.

NP Skadarsko jezero radionicaUčenici, koji su inače članovi sekcije ,,Mali čuvari prirode", imali su priliku da uče o nacionalnim parkovima Crne Gore, o nacionalnom parku Skadarsko jezero i ribolovnom zabranu. Cilj ove radionice je podizanje ekološke svijesti o značaju i važnosti ribolovnog zabrana u NP Skadarsko jezero kod školske populacije.

Podizanje svijesti građana o štetnosti nezakonitog izlova ribe i važnosti očuvanja ribljeg fonda u Nacionalnom parku Skadarsko jezero glavni je cilj pokrenute kampanje “Stop krivolovu”.

Ribolovni zabran u ovom nacionalnom parku počeo je 15. marta i traje do 15. maja. U tom periodu ciprinidne (toplovodne) vrste riba se zbog reprodukcije povlače u pogodonije i pliće djelove Skadarskog jezera.

skadarskoKampanja „Stop krivolovu“ usmjerena je na sve građane, sa posebnim akcentom na stanovnike GO Tuzi i Golubovci, kao i opština Bar, Cetinje i Podgorica koje dijele teritoriju ovog parka.

Javno preduzeće za nacionalne parkove Crne Gore u saradnji sa društveno odgovornim kompanijama, medijima, ribolovnim udruženjima i nevladinim organizacijama poslalo je jedinstvenu poruku o važnosti očuvanja ribljih vrsta i biodiverziteta Skadarskog jezera uopšte, te upozorilo da je izlovljavanje ribe nedozvoljenim sredstvima krivično djelo. Cilj kampanje nije samo slanje poruka građanima da ne izlovljavaju, već i da ne kupuju ribu koja se u ovom periodu nelegalno izlovljava u NP Skadarsko jezero jer na taj način indirektno pomažu krivolov.

Izlovljavanje ribe nedozvoljenim sredstvima ima dalekosežne posljedice po biodiverzitet NP Skadarskog jezero, te se nekim od sredstava koje koriste nesavjesni ribolovci uništava sav živi svijet u području u kojem se vrši nelegalni ribolov.

Upravo kroz ovu kampanju JPNPCG želi da pozove savjesne građane da prijave krivolov ili bilo kakav drugi vid uzrupacije prostora na brojeve telefona 067/344-021, 067/344-496.

 

Nemate pravo da postavite komentar