25
Thu, Apr

Aktuelno

Poznati crnogorski naučnik Dragan Hajduković tvrdi da ima podršku 44 crnogorska poslanika za projekat zaštite Skadarskog jezera od “devastacije“.

Poznati crnogorski naučnik Dragan Hajduković tvrdi da ima podršku 44 crnogorska poslanika za projekat zaštite Skadarskog jezera od “devastacije“.

Skadarsko jezeroHajduković je uputio poziv svim crnogorskim poslanicima da mu se pridruže sjutra u obilasku nacionalnog parka Skadarsko jezero sa ciljem da se zaustavi izgradnja Porto Skadar Lejka za koji je francuski biznismen Lionel Sonigo, odnosno njegova firma “Montenegro resort company” (MRC), prošle godina dobila građevinsku dozvolu.

Hajduković palnira da sjutra u 11 sati sa dva broda u kojima će biti poslanici Skupštine Crne Gore krene iz Virpazara u srce Nacionalnog parka koji će, kako ističe, ako se nastavi sa izgradnjom Porto Skadar Lejk “biti osuđen na smrt“.

“Ukoliko niko iz opozicije ne izostane imaćemo skupštinsku većinu na jezeru. Moju inicijativu treba da potpišu poslanici svih partija koje ovo podrže. Možemo očekivati 44 potpisa. Znam da ste prezauzeti ali očekujem da ćete ipak uspjeti da dođete u Virpazar u utorak u 11h. Vaša podrška je od izuzetnog značaja u trenutku kada su u srcu Nacionalnog parka započeli građevinski radovi čiji rezultat trebaju da budu vile za tržište, što je neviđeno u svijetu i izazvaće oštre kritike međunarodne zajednice I blokadu otvaranja poglavlja 27 u pregovorima o članstvu u EU“, napisao je Hajduković u mejlu upućenom poslanicima u koji je CdM imao uvid. 

Skadarsko jezero1Hajduković se danas nije javljao na telefon tako da od njega nijesmo uspjeli da dobijemo informaciju koliko poslanika mu je potvrdilo da će podržati njegovu inicijativu i koliko je odlučilo da dođe sjutra na Skadarsko jezero.

CdM je redom kontaktirao predstavnike poslaničkih klubova. Svi su dobili inicijativu a veliki broj će biti prisutan sjutra na Skadarskom jezeru.

Iz Demokratskog fronta i SDP-a CdM-u su potvrdili da će doći.

“Poslanici Demokratskog fronta će sigurno prisustvovati sjutrašnjem događaju koji organizuje gospodin Hajduković na Skadarskom jezeru“, potvrđeno je nezvanično CdM-u iz te političke grupacije.

I iz SDP-a su najavili dolazak.

“Ja ću sigurno doći a vjerujem i moje kolege“, rekao je za CdM poslanik SDP-a Džavid Šabović.

skadarsko jezeroIz GP URA i SNP-a su nam potvrdili da su dobili inicijativu ali da će naknadno odlučiti da li će prisustvovati sjutrašnjem događaju.

Na koga iz vlasti Hajduković računa?

S obzirom da Hajduković računa na opoziciju pitanje je od koga iz vlasti očekuje podršku za svoj projekat.

Prema nezvaničnim informacijama CdM-a crnogorski naučnik računa na podršku manjinskih partija i Liberalne partije, što je evidentno iz pisma koje  je uputio poslanicima HGI, BS i Albanskih partija, a u koje je CdM imao uvid.

“Moje je mišljenje da je Vaš poslanički klub najzdraviji dio vlasti, uz Vas bih izdvojio i prijem na koji nailazim kod Gospodina Andrije Popovića. Veoma je dobro za Crnu Goru da u granicama svoje moći činite vlast DPS bar malo boljom“, navodi se u pismu koje je Hajduković uputio strankama manjina.

Međutim, kako je izvor iz kluba manjinskih stranaka rekao CdM-u, oni nijesu još sigurni da li će podržati Hajdukovićevu inicijativu.

“Nijesmo još vršili konsultacije. Tek nakon sastanka svih klubova moći ćemo da kažemo da li ćemo podržati inicijativu“, rečeno nam je iz kluba manjinskih stranaka.

Sjutra ostaje da se vidi da li će poslanici ploviti sa  Hadukovićem i da li on u budućnosti može očekivati podršku Skupštine za obustavu projekta “Porto Skadar Lejk“.

(CdM)

 

Nemate pravo da postavite komentar