25
Thu, Apr

Aktuelno


Crna Gora je proglašena ekološkom državom iz razloga što Bog nije bio škrt kada joj je dodjeljivao prirodne ljepote.


Crna Gora je proglašena ekološkom državom iz razloga što Bog nije bio škrt kada joj je dodjeljivao prirodne ljepote.

CRNA GORACrna Gora je zemlja koja bogatstvom biodiverziteta odstupa u mediteranskom području, koje je inače prepoznato po prirodnim bogatstvima.

Ipak, to je privilegija koju uništavamo, da se zaključiti iz razmišljanja slovenačkog ornitologa Boruta Rubiniča.

-Da se ja pitam, polovinu Crne Gore bih proglasio zaštićenim područjem iako, osim ljepota, u Crnoj Gori ima i mjesta koja su uništena jer ponekad fali sluha za zaštitu prirode. Vremena su takva da pojedinci koji dolaze iz vlasti ili mimo vlasti, imaju moć da urade nešto što nije volja naroda i volja većine.-zaključuje Rubinič čiji je film “Ambasadori Crne Gore” prikazan na festivalu Zeleni Decembar, koji je organizovala Delegacija EU u Crnoj Gori.

A Crnogorci su otuđeni od prirode i svoje zemlje, kažu domaći stručnjaci. Kao primjer za to navode da prosječan Crnogorac ima 10 izraza za izlazak u grad, a svaki četinar mu je bor. Jednako paradoksalno zvuči činjenica da nam na ljepote naše domovine najčešće ukazuju stranci.

skadarsko-Ni sama nisam bila svjesna kako ljudi sa strane doživljavaju našu zemlju, i koliko je njihovo oduševljenje onim što mogu da vide. Nismo svjesni koliko smo privilegovani time što imamo ovako divnu prirodu, i ovako divne predjele i što imamo ljude koji žele to da zaštite, a biće ih, nadamo se, sve više.- kazala je Ksenija Medenica iz NVO Green Home.

Na dvodnevnom festivalu kao gost se pojavio i Marko Bulajić, prvi Crnogorac koji je osvojio Mont Everest.

Bulajić, aktivni planinar, sa svojim društvom Javorak nastavlja da osvaja svjetske vrhove i stvara nove generacije planinara, a planine, kaže Bulajić, osim što doprinose zdravlju, fizičkoj spremi i znanju o prirodi, njega uče o životu, a djecu druženju.

Zaliv-Danas djeca bukvalno ne umiju da se druže. Vidim to i kroz školu u kojoj radim. Zato ih mi kroz planinarenje učimo zajedničkom životu. Otuda u našem klubu tolika kumstava. Na planini ti je drug sve i sjutra u gradu ga već drugačije gledaš. -objašnjava Bulajić vezu čovjeka sa prirodom i čovjeka sa čovjekim.

Njegov stariji kolega Dragan Lalović, upravo stanovnike područja pod Mont Everestom predstavlja kao primjer života koji bi stanovnici Crne Gore trebali da žive.
-Stanovnicima Himalaja vrijeme nije dominantna kategorija, nikuda ne žure, uvijek su zadovoljni, ne tuku se i ne svađaju , imaju taj sklad potreba i mogućnosti pa im je zadovoljstvo potpuno. Čini mi se da srećnije žive od zapadnih civilizacija kojima vazda nešto fali. Oni žive od onoga što im je dato. To danas zovu „održivi razvoj. -kaže Lalović.

A da bi dosegla taj “održivi razvoj” Crna Gora će morati da primijeni veoma zahtjevne direktive Evropske Unije u procesu pridruživanja, a kao članica EU Crna Gora će biti dio evropske mreže zaštićenih područja Natura 2000.

Nemate pravo da postavite komentar