19
Fri, Apr

Zanimljivosti

Trnovačko jezero je jedno od ljepših jezera u Crnoj Gori. Po prirodi nastanka je ledničko jezero. 

Trnovačko jezero je jedno od ljepših jezera u Crnoj Gori. Po prirodi nastanka je ledničko jezero. 

trnovacko jezeroTokom zime jezero je često smrznuto, uz obilan snijeg koji se zna zadržati i do ljeta. Okruženo je planinskim masivima: Maglić, Bioč, Volujak, Vlasulja i Trnovački Durmitor, a njihovi vrhovi prelaze visinu i preko 2000 m. 

Trnovačko jezero je impresivne ljepote. Okruženo šumom je stjenovitim liticama i krečnjačkim siparima. Ono što ovo ga čini posebnim je njegov oblik - srce. Pored Crnog jezera na Durmitoru smatra se za jedno od dva najlepša planinska jezera Crne Gore. Smješteno ispod južnih padina Maglića, zapadnih stijena i sipara Trnovačkog Durmitora, kao i sjevernih padina Volujaka.

Nalazi se na nadmorskoj visini od 1517 m, dok dužina njegove obale iznosi oko 2800 m. Dugačko je 825 m, široko 715 m i najveće dubine 9,2 m. Poniranjem gubi vodu koja kasnije izbija u Čokovim vrelima kod mjesta Čokova luka, u kanjonu Pive, sa visinskom razlikom od 1047 m.

trnovacko jezero putokaz 1Do Trnovačkog jezera ne može se doći prevoznim sredstvom. Njega posjećuju samo istinski zaljubljenici prirodnih ljepota. I to isključivo pješice.

Jezero predstavlja mjesto odakle kreće markirana ruta do vrha Maglića, a ujedno je i odlično mjesto za kampovanje i postavljanje šatora prije uspona. Ovo jezero daje veliki doprinos ukupnom utisku o ljepoti Maglića i njegovoj okolini. Prosječna temperatura jezera u toku ljetnjih mjeseci, bez obzira što se nalazi na 1517 mnv, iznosi ugodnih 20-tak i više stepeni. Pored jakog planinskog sunca i toplog jezera kupanje može trajati cijeli dan!

kampovanje na trnovackom putokaz
 
Samo jezero je takodje bogato ribom, tako da su i ribolovačke mogućnosti neiscrpne (naravno uz uredno plaćene dozvole lokalnom čuvaru) a u toku ljetnje sezone, jezero posjeti i obiđe više stotina turista, kampera i ljubitelja prirode.
                                                                      
                                                                              Putokaz

 

Nemate pravo da postavite komentar