25
Thu, Apr

Aktuelno

 

Iz jedne od najvećih svjetskih organizacija za zaštitu prirode - “Euronatur”, pozvali su Vladu da ne privatizuju nacionalne parkove i da investiraju u oporavak prirodnog kapitala.

 

Iz jedne od najvećih svjetskih organizacija za zaštitu prirode - “Euronatur”, pozvali su Vladu da ne privatizuju nacionalne parkove i da investiraju u oporavak prirodnog kapitala.

Biogradska goraNacionalni park Durmitor"Jako smo zabrinuti posljednjim vijestima da Vlada trenutno planira privatizaciju Javnog preduzeća za Nacionalne parkove Crne Gore (JP NPCG), a eventualno i same nacionalne parkove", navodi se u pismu naslovljenom na odlazećeg premijera Mila Đukanovića.

Nacionalni park Durmitor1

Nacionalni park LovcenIz njemačke organizacije navode da su pismo poslali predstavnicima Evropskog parlamenta, Evropske Komisije i Ministarstvu održivog razvoja i turizma.

“Duboko smo uvjereni da bi nacionalnim parkom trebalo da upravlja javni entitet i da javno vlasništvo u nacionalnim parkovima ne bi trebalo prodati pod nikakvim okolnostima”.

Istakli su da bi namjera imenovanja i upravljanja nacionalnim parkom uvijek trebalo da bude zaštita životne sredine u njima.

Ocijenili su da bi država trebalo da ulaže u zaštitu životne sredine i nacionalnih parkova, a ne da očekuje zaradu od njih.

 

“Kontradiktoran je  po  sebi zahtjev da zaštitu prirode uopšte i nacionalnih parkova posebno mora zaraditi novac i pomoći državnom budžetu. Uvjereni smo da treba da funkcioniše upravo suprotno... Lokalno stanovništvo bi trebalo zarađivati kroz male biznise, potpomognute tom investicijom”.

Skadarsko jezero1

Skadarsko jezeroJoš nije poznat model transformacije NPCG, a “Vijesti” su ranije objavile da je najrelanija opcija transfromacija u društvo sa ograničenom odgovornošću (DOO) do kraja godine.

Zakon o Nacionalnim parkovima još 2014. godine je definisao potrebu za transformacijom preduzeća u privredno društvo.

Transformacija je obavezna i  po  Zakonu o unapređenju poslovnog ambijenta, kojim je predviđeno da javna preduzeća u sistemu ne mogu da postoje.

Iz Ministrastva održivog razvoja i turizma ranije su pojasnili da su raspoloživi modaliteti transformacija NPCG u akcionarsko društvo (AD), doo, ali i drugi u državnom vlasništvu.

Više nezvaničnih izvora potvrdilo je da nakon transformacije država želi da proda dio preduzeća i upravlja NPCG  po  modelu privatno-javnog partnerstva.

 

Nemate pravo da postavite komentar