05
Thu, Oct

Zoo

Njemački ovčar potiče od vuka, starog njemačkog psa „hofwachtera“ i njemu sličnih pasa, koji su uzgajani na cijelom prostoru Njemačke, a najviše u oblasti Rena. Prvi put se pojavljuje 1704. god. na dvoru kralja Leopolda I.

Njemački ovčar potiče od vuka, starog njemačkog psa „hofwachtera“ i njemu sličnih pasa, koji su uzgajani na cijelom prostoru Njemačke, a najviše u oblasti Rena. Prvi put se pojavljuje 1704. god. na dvoru kralja Leopolda I.


Gana Villa ViniPrvi normativ za rasu napisao je konjički kapetan Maks Emil Frederich von Stephanitz 1880. Pažljivom selekcijom, tokom godina Stephanitz je uspeo da dobije fizički snažnog, izduženog, izdržljivog i mišićavog psa. Karakterno je dobijen hrabar, inteligentan pas, koji je spreman da odbrani svog gospodara u svakoj situaciji čak i ako nije obučen za to; izuzetan je i kao službeni pas, koji se može koristiti u različite svrhe.

Odgajivačnica „Villa Vini“ , Nebojša Mandić, međunarodni kinološki sudija, savjeti vlasnicima njemačkih ovčara

PAS KOJI VOLI DA DOMINIRA!

Gaus Villa Vini 3OSOBINE
Njemački ovčar je pas stvoren pravilnom i bespoštednom selekcijom, doveden do savršenstva, tako da je ova rasa bila i biće još dugo neprevaziđena u svim vrstama obuke. Anatomija nemačkog ovčara je tako usklađena da on može biti odličan tragač, a posjeduje dovoljnu mišićnu masu i snagu za odbranu i napad. Dlaka i poddlaka su odličnog kvaliteta, tako da pas može odlično da podnese veliku hladnoću ali i vrućinu, a kada se kondiciono dobro pripremi, može nekoliko sati bez prestanka da radi bez većeg opterećenja.


Stenci Villa ViniDRESURA   
Osnovna dresura pasa traje u prosjeku tri mjeseca (pod uslovom da je štene prošlo pripremu, odnosno socijalizaciju i predobuku) i podrazumijeva obuku u poslušnosti: hod uz nogu, sjedi, lezi, ostani, dolazak na poziv… Pas čuvar mora da radi odbranu i napad, što podrazumijeva da je već savladao osnovnu obuku i kao takav obučava se oko 6 mjeseci za čuvara. Opet zavisi do psa - nekom treba i 9 mjeseci, a nekom 3 mjeseca. Mnogo je faktora koji uticu na to kojom brzinom pas prihvata i usvaja nove komande.   
Da bi se pas smatrao dresiranim mora izvršavati zadate komande u što kraćem roku i na najbrži način: ako je čuvar – da čuva, ako je pratilac – da ide uz nogu, ako je tragač – da nađe skriveni predmet ili osobu…. Sve u zavisnosti od želja i potreba vlasnika. Svi ispiti koje polažu službeni psi prilagođeni su i praktičnoj obuci koja se radi u policiji i vojsci, a sadrži tri grupe vježbi: A – trag; B – poslušnost; C – odbrana i napad.


ISHRANA
Na tržistu hrane za pse posljednjih nekoliko godina najzastupljenija je granulirana hrana, koja sadrži sve neophodne sastojke za zdrav i pravilan razvoj štenadi, kao i granule za mlade, zrele, aktivne stare pse i kuje koje doje štence. Pored toga, psa možete hraniti i drugom raznovrsnom hranom. Postoji 5 osnovnih grupa hranljivih sastojaka:
1. Ugljeni hidrati su glavni izvor energije. Najzastupljeniji je skrob. Ne daje se u sirovom stanju već kuvan ili pržen (kukuruz, jarma, pšenica, pirinač, mast, mekinje, hljeb, krompir, tjestenine...).
2. Masti su najkoncentrovaniji izvor energije (industrijski čvarci).
3. Proteini životinjskog porijekla su svježe meso, mlijeko, sir, jaja, mesno i riblje brašno, iznutrice (jetra, pluća, crijeva, želudac, srce), a proteini biljnog porijekla su sojina i kikiriki uljana sačma.
4. Minerali - kao kalcijum i fosfor - u odnosu 1,5 : 1 (svježe kosti, kuhinjska so, koštano brašno, stočna kreda...).
5. Vitamini - šargarepa, zeleno povrće, kvasac, klice, riblje ulje...
Masti, povrće i žitarice se kuvaju, a meso, vitamine i mineralne smješe dodajemo na kraju. Jarmu, mekinje i hleb treba samo popariti vrelom vodom. Tjestenine kuvati 5-10 min. Griz dodati u ključalu vodu i miježati da ne zagori 5-10 min. Žitarice kuvati 20 min, a krompir 30 min.


SMJEŠTAJ
Veličina prostora za boravak psa trebala bi biti 4 x 2m. Mora imati zidani, pokriveni dio i ispust visine 2m. U zidanom dijelu smještamo kućicu koja mora biti od drveta. Najbolje je ako se krov podiže, radi lakšeg održavanja higijene. Kućica ne smije biti na podlozi, već malo podignuta i suva, jer je pas osjetljiv na vlagu. Kućica za njemačkog ovčara je dugačka 1,20m, široka 1m i visoka 1m.


Evgenie Villa Vini - Nemacki ovcar u izlozbenom stavuREKREACIJA I VAKCINACIJA
Mladi psi do 10 mjeseci se fizički ne opterećuju, već ih je potrebno samo izvoditi u šetnju. Poslije 10 mjeseci, psu bi na prvim treninzima bilo dovoljno da istrči 1 - 2km laganim kasom. Svakih nedjelju do dvije povećava se dužina staze za 1 - 2 km, i tako sve dok se ne dostigne dužina 6 - 8 km. Tada će pas biti u veoma dobroj kondiciji. Treninge raditi svaki drugi dan prije obroka, ili nekoliko sati poslije obroka psa.
Prvu vakcinaciju treba obaviti u periodu 7-8 nedjelje starosti šteneta, pod uslovom da je štene 100% zdravo i očišćeno od crijevnih parazita. Druga vakcina se daje između 11 i 12 nedjelje starosti šteneta, i tek nakon 7 dana od druge vakcine štene može doći u kontakt sa drugim psima. Vakcina protiv bjesnila, po zakonu o držanju pasa, daje se štenetu sa navršena 4 mjeseca.


SAVJET VLASNICIMA
Njemački ovčar nije pas koji vrijeme provodi spavajući ili odmarajući. On voli da uči i da radi, potrebno mu je dosta kretanja i istrčavanja, adekvatan smještaj i ishrana. Zahtjeva za dodatnom njegom nema jer je njemački ovčar izuzetno otporan na bolesti.
Budući vlasnici prije svega moraju voljeti psa. Koliko ljubavi i pažnje budete davali svom ljubimcu, budite sigurni da će vam biti uzvraćeno mnogostruko više. Nemački ovčar, sa glavnom osobinom psa koji ima potrebu da dominira, mora da bude vođen čvrstom rukom vlasnika, koji će biti sposoban da mu nametne svoju volju. Obuka će usloviti kompletno ponašanje životinje, tako da on može postati opasan mehanizam napada i odbrane, ili pak u drugom slučaju - izvanredan kućni ljubimac.
Bilo je slučajeva da njemački ovčar napadne gazdu, ali samo u slučajevima maltretiranja i zlostavljanja. Njemački ovčar je izuzetno odan i privržen porodici i djeci. Pružite mu malo ljubavi, vratiće vam mnogostruko više.

Priredio: Radule Čović

Nemate pravo da postavite komentar