19
Fri, Apr

Zoo

Svako se obraduje kada mu bubamara sleti na ruku ili kada je ugleda u blizini.

Svako se obraduje kada mu bubamara sleti na ruku ili kada je ugleda u blizini.

bubamarabubamara2Bubamaro let let pjesmica je koju svi dobro znamo. Neudate djevojke su umele da veruju da će se udati na stranu na koju bubamara odleti. Djeca veruju da će bubamara da im prizove goste, a odrsli da će im donijeti novac. Iako većina ljudi ne voli insekte, ova tufnasta bubica predstavlja radost i ljupkost, a vrlo je i korisna, jer se hrani crvima koji uništavaju usjeve.

Bubamare (Coccinellidae) su insekti tvrdokrilci, koji u odraslom dobu lete, ali nisu naročito spretne u tome. Ispod njenih čvrstih krila u boji, nalazi se još jedan par providnih krila. Glava joj je majušna, noge kratke, a u prosjeku ne bubamara3naraste više od 1,2 cm u dužini. Veoma su aktivne po danu i imaju razvijeno čulo mirisa.

Bubamare su prepoznatljive po crvenoj boji krila, prekrivenim crnim tufnama. One mogu biti i narandžaste, žute, i crne, ali je crvena postala simbol – bubamara4pojavljuje se u slikovnicama, stripovima, maskenbalima, kao maskote, u vidu amajlije na lančiću...

Postoje čak i jednobojne bubamare, a kao takve, one nisu prepoznatljive prosječnom čovjeku. Jarka boja bubamare služi za odbijanje grabljivica, koje drečave boje povezuju sa otrovnošću. One i jesu pomalo otrovne kada su napadnute, ali samo za manje grabljivice. Bubamare su posebno omiljene poljoprivrednicima, s 

bubamara5obzirom da uništavaju štetne insekte,larve, crve i biljne vaši. Kada pogledate sićušnu, nježnu bubamaru, ne bi vam palo na pamet da je ona u stanju da pojede hranu bubamara6čak 120 puta veću od sopstvene težine!

Bubamare se pare u proljeće i ljeto, a njihovo leglo broji od nekoliko komada do nekoliko stotina jaja, koja za nedjelju dana postaju larve plave boje, zatim postaju lutke, nakon čega se izlijegu male bubamare, koje žive oko mjesec dana.

Ove simpatične bube spadaju u one životinje koje spavaju zimski san. U grupama se zbiju na skriveno mjesto, a od smrzavanja ih štiti i glicerin koji imaju u tijelu. Ono što je fascinantno je da će i svaka naredna generacija bubamara potražiti isto mjesto da prezimi!
Rasprostranjene su u svim predjelima, od najhladnijih do najtoplijih i u cijelom svijetu ih vole. Spadaju u zaštićene životinjske vrste, ali čak i dok nisu bile, rijetko ko bi se usudio da ubije bubamaru, da li zbog brojnih vjerovanja ili zbog toga što djeluje slatko i bezazleno.

Nemate pravo da postavite komentar