19
Fri, Apr

Zoo

Čak je i iskusnim psihoterapeutima ponekad teško pomoći nekom ko pati od depresije.

Čak je i iskusnim psihoterapeutima ponekad teško pomoći nekom ko pati od depresije.

 konjmackaAli zamislite kako se pacijent može otvoriti kada vidi razigranog psića koji mu se mota pod nogama i svojim velikim, veselim očima zove na igru.

 Ali ne koriste se ovih dana samo psi kao pomagači u terapiji: pomažu i konji, zamorci, kornjače i brojne druge životinje. 

pas.jpg

"Terapijama u kojima asistiraju životinje može se ostvariti veliki uspjeh, posebno u liječenju depresije", rekao je dr. Arno Deister, šef odjela psihosocijalne medicine u bolnici u njemačkom Itzehoeu i predsjednik njemačkog saveza za psihijatriju, psihoterapiju i psihosomatiku (DGPPN).

"Depresivni, na primjer, ponekad teško uspostavljaju kontakt i grade povjerenje sa svojim terapeutom", kaže Deister. Životinja tada može biti učinkovita u 'razbijanju leda', djeluje kao posrednik među njima, dodao je.

macka i pas culo mirisa

Naravno, pod pretpostavkom da i pacijentii terapeut imaju pozitivna iskustva s vrstom u pitanju. 

Ključni faktor u pozitivnom učinku životinja leži u tome što ljudi znaju biti kritični i skloni predrasudama. "Životinje prihvataju ljude onakve kakvi jesu, sa svim njihovim slabostima", Deister. 

Životinje se ne koriste samo u terapijama nego i u unapređenju života u institucijama za osobe s posebnim potrebama ili invaliditetom.

Služe za podizanje kvaliteta njihovog života motivacijom, edukacijom ili rekreacijom te im podižu samopouzdanje, prenosi Hina. 

 

Nemate pravo da postavite komentar