20
Sat, Apr

Zanimljivosti

Zamislite da živite u gradu kojeg sa jedne strane okružuje voda, a sa druge gusta Amazonska šuma, pa jedini način da odete iz njega je… da odletite…

Zamislite da živite u gradu kojeg sa jedne strane okružuje voda, a sa druge gusta Amazonska šuma, pa jedini način da odete iz njega je… da odletite…

IkitosIkitos2Postoji i mogućnost da putujete brodom, ali to traje nekoliko nedjelja dok su vrućine, ali i vlaga Amazona nesnosni.

Ipak Ikitos je veoma bitan lučni grad za Amazon, a ujedno je i najveći grad u Džungli u Peruu. U njemu živi 422 hiljade ljudi i najveći je grad do kojeg se ne može doći putem.

Kao što to i inače biva, ovaj grad nastao je tako što su ovo područje nastanila plemena koja su se uglavnom bavila lovom i ribolovom koji je zbog šume, ali i Ikitos4rijeka koje okružuju grad Nani, Amazon i Itaja veoma pogodan. Jedna od priča vezana za Ikitos3ovaj grad kaže i da su ga prvi pronašli jezuitski misionari u 18. vijeku, druga pak kaže da je grad otkriven jedan vijek kasnije.

Koja god da je priča tačna jedno je jasno, ovaj grad nisu počeli da naseljavaju doseljenici sve do 19. vijeka kada je pronađena guma.

Hiljade imigranata širom svijeta, uglavnom mladih muškaraca bez porodice koji su se nadali lakom bogaćenju od gume, došlo je u Ikitos. Razvijanje automobilske i srodnih industrija još je više povećalo potražnju gume.

Neki od imigranata postali su uspješni trgovci i bankari i uspjeli da se obogate od gume i tako ostvare svoj san. Mnogi od pridošlih Evropljana oženili su se domorotkinjama i zauvijek ostali u Peruu. Tako je došlo do miješanja kultura pa u Ikitosu možemo da primijetimo i evropsku arhitekturu.

Nakon 1912. godine proizvodnja gume je drastično opala pa se tako i broj stanovinika u Ikitosu smanjio, ali se duh nekadašnjeg bogatsva i dalje može osjetiti.

Iako bez pristupnih puteva, Ikitos nikako nije bez automobila, mada se u najvećoj mjeri mogu primijetiti motorcikli.

Svake godine oko 250 hiljada turista posjeti Ikitos kojima je glavna atrakcija amazonska prašuma koja okružuje grad sa svih strana. Oni u njemu imaju osjećaj opuštanja, relaksacije ali i pravi osjećaj izdvojenosti od svakodnevnih problema.

(prva.rs)

Nemate pravo da postavite komentar