19
Fri, Apr

Zanimljivosti

Planina Zlatar nalazi se u jugozapadnoj Srbiji, iznad Nove Varoši, udaljena oko 270 km od Beograda.

Planina Zlatar nalazi se u jugozapadnoj Srbiji, iznad Nove Varoši, udaljena oko 270 km od Beograda.

ZlatarZlatar2Okružena je rijekama Lim, Uvac, Mileševka i Bistrica, a najviši vrh je Golo brdo (1627 m).

U imenu planine Zlatar sažeta su sva njena svojstva: mirisne livade i bistra jezera okružena omorikama i brezama, spoj mediteranske i planinske klime, maksimalan broj sunčanih dana, blagotvorni vazduh obogaćen terpentinom i ozonom, beskrajni vidici... Zato je i proglašen za vazdušnu banju.

Planina Zlatar po morfologiji, klimi i biljnom pokrivaču odnosno autentičnoj prirodi, svrstava se u značajne turističke regije, u kojoj se mogu razvijati sportsko-rekreativni, izletnički, Zlatar3zdravstveno-lečilišni, lovni, kongresni, ekskurzivni i turizam na selu.

U zimskom periodu gostima je na raspolaganju ski-staza dužine 800 m, sa ski-liftom dužine 420 m, koji se nalazi 200 m od Zlatar4hotela "Panorama". Postoji mogućnost iznajmljivanja ski opreme.

Nedaleko od planine Zlatar može se posjetiti kanjon rijeke Uvac, naseljen reliktnom ptičijom vrstom na Balkanu - bjeloglavi sup. Ovaj prirodni rezervat, kao ekološko područje zbog interesantnosti pejzaža, bistre vode bogate ribom i mogućnosti splavarenja i foto-turizma privlači pažnju mnogim turistima.

Tri vještačka jezera Zlatarsko, Sjeničko i Radoinjsko, kao i manastiri Mileševa i Banja, crkve brvnare u Kućanima i Radijevićima upotpunjuju turističku ponudu planine Zlatar.

 (TO Srbije)

Nemate pravo da postavite komentar