28
Sun, Apr

Zanimljivosti

Anđeoski vodopad ili Salto Ángel se nalazi u Nacionalnom parku Kanajma u Venecueli.

Anđeoski vodopad ili Salto Ángel se nalazi u Nacionalnom parku Kanajma u Venecueli.

slikaslika2Zanimljiv lokalni naziv za planinu iz koje teče vodopad je Auyan Tepui ili Đavolja planina, a vrh vodopada je nazvan Đavolja usta. Trenutni naziv Anđeoski vodopad je tako ekstremno suprotan.

Vodopad je visok 979 metara metara i predstavlja impresivan prizor. Sa ovih, skoro, 1000 metara, 807 metara čini slobodan pad vode. Vodopad je toliko visok da za vrijeme oblačnih dana posjetioci ne mogu da vide sam vrh, pa izgleda kao da voda dolazi pravo sa neba, što čini naziv potpuno opravdanim.

Međutim, Anđeoski vodopad nije dobio svoje slika3ime iz tog razloga. Vodopad je postao poznat preij manje od sto godina, kada ga je zvanično otkrio američki avijatičar po imenu James Crawford Angel, po kojem je i dobio naziv - Angel Falls.

Crawford je prvi put ugledao vodopad 1933. slika5godine. Ponovo se vratio da ga potraži i dokaže njegovo postojanje 1937. godine, kada je zaista i uspio da ga nađe, ali je sletio na blatnjavu uzvisinu, nakon čega je avion blago potonuo i nije bilo  moguće da uzleti.

Džejms je bio sa svojom suprugom i Venecuelancem Gustavom Henijem. Srećom po Džejmsa, Gustavo je dobro poznavao okolinu i uspio je da ih, slika4nakon 11 dana, dovede do Kamarate. Stigli su umorni i gladni, ali nisu prestajali da pričaju o najvećem vodopadu na svijetu. Godine 1970. Džejmsov avion je pronađen, izvučen helikopterima i sada se nalazi u Muzeju avijacije u Marakaju. Na vrhu vodopada  nalazi se replika aviona za turiste.

Ukoliko žele, turisti u razgledanje kreću iz jednog od sela u okolini vodopada. Najčešće su to Kanaima, Kavak i Kamarata. Pa, iako su ova sela najbliža vodopadu, ipak je potrebno nekoliko dana hoda da bi se do njega i došlo.

Nemate pravo da postavite komentar