25
Thu, Apr

U svijetu

Od svih planina koje čine Alpe, Materhorn je vjerovatno najpoznatija i dugo je bila omiljena destinacija za penjače. U nastavku pročitajte neke zanimljivosti vezane za čudesni Materhorn:

Od svih planina koje čine Alpe, Materhorn je vjerovatno najpoznatija i dugo je bila omiljena destinacija za penjače. U nastavku pročitajte neke zanimljivosti vezane za čudesni Materhorn:

001 materhorn

- Dana 14. jula 1865. sedmočlana ekipa penjača izvršila je prvi uspon na vrh Materhorna. Dok se grupa spuštala jedan od penjača se okliznuo vukući sa sobom još trojicu. Dok su se penjači iznad usidrili da apsorbuju udar na užetu za spasavanje, konopac je pukao, a četvorica od njih su pali u smrt.

- Materhorn je nastao prije par miliona godina kada je nekoliko kopnenih masa udarilo jedna u drugu, gurajući tlo naviše. Geolozi su utvrdili da je tvrda stijena na vrhu planine nastala sa afričke kontinentalne ploče dok je udarila u Laurazijsku ili Evropsku ploču. Stoga bi se planina tehnički mogla smatrati afričkom.

 

- Planina u obliku piramide ima četiri različite strane koje se poklapaju sa 4 strane svijeta. Sjeverna strana gleda na dolinu Zermatt, istočna na greben Gornergrat, južna strana pokazuje prema italijanskom gradu Brueil-Cervinia, a zapadna na švajcarsko-italijansku granicu.

- Isklesan od snijega i leda, Iglu-Dorf u gradu Zermatt u podnožju Materhorna je dom najvećeg sniježnog igloa na svijetu.

- 22. jula 1871. Engleskinja po imenu Lusi Voker postala je prva žena koja je stigla do vrha Materhorna. Kada je dobila vijest da je njena rivalka Meta Brevort, takođe krenula u Cermat, Voker je krenula ka planini i počela da se penje. Ubrzo su se vijesti o njenom uspjehu proširile širom svijeta. Bez straha, Brevoort je takođe uspjela da se popne na vrh nekoliko dana nakon Lusi Voker.

 

- Švajcarska je bila jedna od prvih zemalja na svijetu koja je koristila postere kao način da privuče turiste. Čuveni poster planine Materhorn umjetnika Emila Kardinauksa, koji je napravio 1908. godine, na aukciji je prodat za skoro 10.000 dolara.

- Godine 2015, 150 godina nakon prvog uspona na planinu, tim vodiča koje je sponzorisao Mammut vratio je korake prvih penjača postavljajući stotine užarenih crvenih sijalica duž grebena planine. Rezultat je bila privremena svjetlosna instalacija koja je imala za cilj da se sjeti planinara koji su napravili taj uspon i živote izgubljene tokom tog nevjerovatnog putovanja.

 

A kako izgleda uspon na Materhorn pogledajte u narednom video snimku:

Nemate pravo da postavite komentar