23
Fri, Feb

U svijetu

 

Poznate turističke destinacije oduševljavaju putnike širom svijeta, te svake godine privlače ogroman broj turista. Iako se prije putovanja turisti dobro raspitaju o svim znamenitostima koje mogu posjetiti u određenom gradu ili državi, ipak postoje određene specifičnosti kod svake atrakcije koje lokalni vodiči zaborave da napomenu prilikom obilazaka.

 

Poznate turističke destinacije oduševljavaju putnike širom svijeta, te svake godine privlače ogroman broj turista. Iako se prije putovanja turisti dobro raspitaju o svim znamenitostima koje mogu posjetiti u određenom gradu ili državi, ipak postoje određene specifičnosti kod svake atrakcije koje lokalni vodiči zaborave da napomenu prilikom obilazaka.

Zbog toga vam u nastavku teksta predstavljamo neke od najinteresantnijih činjenica o najpoznatijim turističkim atrakcijama širom svijeta.

1

1. Empajer Stejt Bilding

Empajer Stejt Bilding, jednu od najpoznatijih zgrada u Njujorku, gradilo je 3.400 radnika, koji su nedeljno u prosjeku radili nešto više od četiri sprata. Zato nije ni čudo da je trebalo 450 dana da bude završena. Zgrada je visoka oko 381 metar i sve do 1972. godine je važila je za najvišu zgradu na svijetu. Inače, njena izgradnja je koštala više od 40 miliona dolara, dok današnja vrijednost zgrade dostiže nevjerovatnih 637 miliona dolara. Zanimljivo je da zgrada ima sopstveni poštanski broj – 10118, a vrh zgrade je originalno je bio namijenjen “parkiranju” cepelina. Inače, Empajer Stejt Bilding nema 102, već 103 sprata, ali je najviši sprat tajni i otvoren samo za VIP goste. Sam vrh zgrade munja pogodi više od 100 puta godišnje.

2

2. Ajfelova kula

Simbol Pariza i jedna od najposjećenijih atrakcija na svijetu – Ajfelova kula, građena je dvije godine, a konačni dizajn uključuje čak 18.000 komada gvožđa i nevjerovatnih 2.5 miliona nitni. Ipak, malo ko zna da je prvobitni plan podrazumijevao da se kula nakon 20 godina od njenog montiranja sruši, ali su gradski čelnici na kraju ipak odlučili da je zadrže jer je predstavljala značajnu radio-televizijsku stanicu. Ovo zdanje danas osim što privlači na milione turista širom svijeta, predstavlja i radno mjesto za više od 600 Parižana.

3

3. Tadž Mahal

Za izgradnju čuvenog mauzoleja Tadž Mahal, bilo je potrebno čak 22.000 ljudi, 1.000 slonova, 28 različitih sorti polu-dragog i dragog kamenja i 17 godina. Tadž Mahal je nadaleko poznat po svojoj savršenoj simetriji, a u zavisnosti od doba dana, ovaj mauzolej je uvjek druge boje. Mnoge legende se vezuju za njegovu izgradnju, pa tako jedna od njih kaže da je Šah Džahan obećao Mumtaz, u njenim posljednjim trenucima života, da će izgraditi najljepši spomenik na svijetu u čast sjećanja na nju. Pa čak i da je radnicima sejkao prste i ruke kako više nikada ne bi mogli da sagrade sličnu građevinu. Na suprotnoj strani rijeke Šah Džahan je navodno planirao da izgradi identičnu građevinu od crnog mermera.

4

4. Fontana di Trevi

Svima je dobro poznata legenda da bacanje novčića preko lijevog ramena u fontanu di Trevi u Rimu znači ponovni dolazak u vječni grad. Vođeni ovim vjerovanjem, turisti svakog dana ubaciju na hiljade kovanica različitih boja i oblika u ogromnu baroknu fontanu, te ona dnevno „zarađuje“ i do 3.000 eura, što na godišnjem nivou iznosi oko 1.26 miliona dolara! Sav ubačeni novac se svake noći prikuplja iz fontane i donira u dobrotvorne svrhe, a novčana pomoć dospijeva u više od 200 zemalja širom svijeta.

5

5. Sagrada Familia

Sagrada familija je najpoznatija građevina u Barseloni i predstavlja remek-djelo čuvenoh arhitekte Antonija Gaudija. Kamen temeljac za ovu crkvu postavljen je još davne 1882. godine i zanimljivo je da do današnjeg dana nije završena. Najveći doprinos njenom izgledu dao je upravo Gaudi koji je na njoj radio blizu 40 godina, te je za života uspio da završi samo jedan od 18 tornjeva po kojima je katedrala tako prepoznatljiva i vidljiva iz mnogih dijelova grada. Upravo zbog činjenice da se simbol Barselone gradi u kontinuitetu više od 130 godina, mnogi je zovu „katedrala nedovršene arhitektonske simfonije“. Predviđanja su da će ovo arhitektonsko remek djelo biti završeno tek oko 2025. godine.

6

6. Kip Slobode 

Statua Kipa Slobode predstavlja jedan od najupečatljivijih simbola Sjedinjenih američkih država i nalazi se u Njujorku. Čuveni kip je napravljen u Francuskoj i predstavlja poklon ove zemlje Americi iz 1886. godine. Statua je do svog konačnog odredišta je transportovana brodom, rastavljena na 350 djelova. Ženska figura statue predstavlja rimsku boginju slobode Libertas, dok je lice statue modelovano je prema licu skulptorove majke, Šarlote. O njenoj veličini najbolje svjedoči pretpostavka da kada bi statua nosila cipele, njen broj bi bio 7.801.

7

7. Ermitaž

Ermitaž je jedan od najvećih i najljepših muzeja na svijetu i nalazi se u ruskoj prijestonici culture – Sankt Petersburgu. Sa više od tri miliona primjeraka u svojoj kolekciji, među kojima se nalaze i dijela Mikelanđela, Leonarda da Vinčija, Rubensa, Rembranta, Van Goga i Pikasa, procjenjuje se da bi jednom posjetiocu trebalo oko 11 godina da obiđe cijeli muzej, ukoliko bi se na svakom izloženom predmetu zadržao samo jedan minut.

8

Ovaj muzej je specifičan i po tome što u njemu “radi” oko 60 mačaka, čije je osnovno zaduženje da prostorije svih zgrada muzeja čuvaju od glodara.

8. Krivi toranj 

u Pizi

Krivi toranj u Pizi definitivno spada u red najposjećenijih turističkih atrakcija na svijetu. Devedesetih godina prošlog vijeka toranj je bio zatvoren za posjetioce jer se previše iskrivio, te je bezbjednost turista bila ugrožena.

Kako je u pitanju jedna od najvećih turističkih atrakcija Italije, odmah je započeta akcija spašavanja koja je trajala preko deset godina.

Akcijom je rukovodio arhitekta Mikele Jamiolkovski, koji je uspio da sa svojim timom toranj vrati u položaj koji je imao 1838. godine, a cijela operacija koštala je preko pedeset miliona njemačkih maraka.

Toranj je od 2001. godine ponovo otvoren za posjetioce, a od tada, pa sve do 2013. godine je povratio skoro 2,54 centimetra svog nagiba, prenosi Bankar.

 

Nemate pravo da postavite komentar