19
Fri, Apr

U svijetu

Na krajnjem sjeveru Evrope, u Norveškom moru smještena su Lofotska ostrva, možda i najljepša na kontinentu.

Na krajnjem sjeveru Evrope, u Norveškom moru smještena su Lofotska ostrva, možda i najljepša na kontinentu.

IIISkupinu ostrva sa površinom manjom od 1.500 km2 karakteriše tipična razuđena skandinavska obala, sa mnoštvom malih živopisnih zaliva i poluostrva. Zbog prelijepog i nesvakidašnjeg pejzaža i očuvane prirode postala su vodeća turistička destinacija Norveške.

Dar prirode

Kako su ostrva IIIsmještena unutar polarnog kruga za očekivati je da su ona dio negostoljubive i zamrznute ledene pustinje. Ali IVLofotska ostrva ni izbliza ne izgledaju tako. Zašto? Objašnjenje leži u kracima tople Golfske struje koji zapljuskuju arhipelag. Pod njenim uticajima ostrva imaju veoma povoljnu klimu, sa svježim ljetima i za ovo podneblje dosta blagim zimama.

Pogodni klimatki faktori uslovili su naseljenost ostrva (populacija oko 20.000 stanovnika) ali i Vraznovrstan biljni i životinjski svijet. Ostrva najčešće naseljavaju ptice kojih ima na milione a oko njih žive nebrojene vrste ribaVI naseljavajuću najveći dubinski greben planete. Ušuškana zelena oaza Lofotskih ostrva uokvirena karakterističnim vrhovima skandinavskih planina pokrivenim snijegom izgledaju poput scene iz neke vikinške sage.

Dom polarne svjetlosti, ponoćnog sunca i morskog orla

Turistička ponuda VIIILofotskih ostrva jedinstvena je i nesvakidašnja. Za početak tu je nevjerovatno prirodno VIIokruženje sačinjeno od slikovitih planinskih vrhova, dubokih fjordova, kolonije morskih ptica i dugih nezagađenih plaža. Ušuškane šarene kuće lokalnog stanovništva savršeno se uklapaju u prirodni ambijent. Rijetko gdje na svijetu ćete imati priliku da napravite fotografije kao na Lofotskim ostrvima.

Prelijepa Aurora borealis ili polarna svjetlost jedan je od najljepših fenomena prirode a upravo ovdje, na ostrvima, pruža vam se savršen pogled na nju. Šansu da istražite okruženje možete iskoristiti kroz vožnju kajakom između ostrva, planinarenje, ribarenje na tradicionalan način uz asistenciju iskusnih mještana ili skijanje. Za ljubitelje surfovanja ovo je jedna od najsjevernijih tačaka planete na kojoj je to moguće. Ljubitelji istorije mogu posjetiti muzej sa predmetima iz ere Vikinga, uključujući i najveću sačuvanu kući iz njihovog perioda dužine preko 80 m. Za smještaj se preporučuje jedino mjesto za statusaom gradića na ostrvima Svolver a za one željne prave avanture možda je bolji izbor neka ribarska koliba izolovanija od stalnih naselja. Jedno je sigurno, posjeta “norveškim Karibima”, kako još zovu Lofotska ostrva, neće vas ostaviti ravnodušnim.

Zanimljiva geografija

Nemate pravo da postavite komentar