19
Fri, Apr

U svijetu

Slikovita dolina rijeke Rajne, pogotovo njenog srednjeg toka, najljepši je dio Njemačke.

Slikovita dolina rijeke Rajne, pogotovo njenog srednjeg toka, najljepši je dio Njemačke.

RajnaRajna2Stari dvorci koji nadvisuju rijeku i dobro očuvani srednjovjekovni gradovi uz bogatu kulturnu istoruju (najveći muzičari, pjesnici i umjetnici su ovdje živjeli i stvarali) kreiraju jednu od najljepših rječnih dolina na svijetu.

Romantična Rajna

Zapadna Njemačka, kroz koju se probija srednji tok Rajne, važi za najljepši i najromantičniji dio čitave zemlje. Prelijepi dvorci, istorijski gradovi i vinogradi prošarani najljepšim pejzažima  na fenomenalan način sažimajuRajna4 istorijsku i kuilturnu prošlost ovog dijela Evrope. Još od perioda prosvećenosti ovaj dio toka Rajna3Rajne inspiriše umjetnike svih vrsta umjetnosti na stvaranje legendarnih djela. Zanosne ruševine starih feudalnih zamkova, smaragdne doline i oštre planine koje ih nadvisuju odvajkada inspirušu umjetničke genije poput lorda Bajrona, Viktora Igoa, Vagnera ili Dime... Jedna od najljepših atrakcija na rijeci jeste 120 m visoka stijena Lorelaj slizu St. Goarshauzena. Njena ljepota i legenda o duhu koji iz vode mami mornare u propast poslužili su kao inspiracija Hajneu da stvori jednu odRajna6 najljepših pjesama ikada napisanih...

Rajna5Turistički raj

Turisti i zaljubljenici u prirodu i istoriju u milionima hrle u dolinu Rajne. Počevši od gornjeg dijela doline pred vama se pruža Oberes Mitelrajntal kao izuizetan primjer jednog od najvažnijih evropskih puteva već hiljadama godina. Put koji spaja hladna sjeverna sa toplim južnim evropskim morima. Sa svih strana strme padine koje se izdižu iznad puta prekrivene su vinogradima, neke od sorti stare su po više vjekova i odavno su postale svjetski poznate i priznate. Posjeta nekom od preko 20 dvoraca se podrazumijeva. Nabolje očuvani među njima su Falcgrafenštajn pored Kauba i Marksburg u blizini Braubaha. Pružiće vam se prilika i da odsjednete u nekom od istorijskih ruševina budući da su mnoge restaurirane i pretvorene u luksuzne hotele. Iskustvo vrijedno „svakog dinara“.

Vodama Rajne plove mnogobrojna turistička i rekreativna plovila, a vrijeme provedeno na nekom od njih pružiće van drugačiji pogled na romantične obale sa obje strane rijeke. Šetnja starim popločanim ulicama izgrađenim još u vrijeme feudalnog režima pomoći će da još bliže osjetite duh ovih krajeva. UNESCO je prepoznao kulturno-istorijski značaj oblasti pa je ona od 2.002. godine deo njene liste svjetske kulturne baštine.

Zanimljiva geografija

Nemate pravo da postavite komentar