28
Sat, Jan

U svijetu

 

Na površini Minevanka jezera (Voda duhova) u Alberti izgleda kao i svako drugo jezero u Kanadi.

 

Na površini Minevanka jezera (Voda duhova) u Alberti izgleda kao i svako drugo jezero u Kanadi.

21455928230 039e75f616 bdownloadOkruženo je krošnjama zimzelenog drveća, duboko je 142 metra, a prostire se na oko 20 kilometara na istoku Nacionalnog parka Banf. Mjesto je koje privlači ljubitelje prirode, kajakaše, planinare i bicikliste.

Ali, mnogi posjetioci ne znaju da se ispod sve te silne vode skriva tajni grad koji može da se istraži samo uz pomoć ronilačke opreme.

lake minnewankaZapravo, riječ je o turističkom naselju Minevanka Landing koje je osnovano krajem 19. vijeka, a koje je imalo čak četiri avenije, tri ulice, nekolicinu kućica, hotela i restorana.

 1200px Lake Minnewanka 11092005Da bi područje snabdjeli energijom, 1912. i 1941. godine izgrađene su brane u sklopu elektrane Kalgary Power. Izgradnja druge brane podigla je nivo jezera za oko 30 metara pa je tada potopljeno ovo turističko naselje, piše punkufer.dnevnik.hr.

“Tokom Drugog svjetskog rata nedostajalo je energije. Kalgary i okolna mjesta značajno su porasli, pa im je bila potrebna struja, a jezero Minevanka bio je odgovor na sve njihove probleme”, objašnjava razloge iza ove odluke arheolog Bil Peri iz Parks Kanada.

Iako je većina zgrada bila izgrađena od drveta, gradić nije “istrulio“. Naprotiv, hladna vode jezera očuvala je zgrade u potopljenom gradu, koje svake godine “posjeti“ oko 8.000 ronilaca.

U videu zaronite u ovo ledničko jezero.