19
Fri, Apr

U svijetu

Nalazi se na nenaseljenom kamenitom ostrvu Koror u Palau.

Nalazi se na nenaseljenom kamenitom ostrvu Koror u Palau.

12Jezero meduza je jedno od 70 slanovodnih jezera Južnog Pacifičkog arhipelaga, koja su nekada davno bila povezana sa okeanom, međutim sada su odsječena. Poznato je po milionima zlatnih meduza koje migriraju horizontalno preko cijelog jezera.
Atrakcija o kakvoj se samo može sanjati, ovaj nevjerovatni fenomen odstupa od konvencionalnog; sam zatvoren sistem vode je tokom vjekova učinio da 4meduze evolucijom izgube njihove žareće bodlje jer nisu imale prirodnog neprijatelja od 3kojeg bi se morale štiti. umjesto toga, dane prvode sunčajuči se i bezbrižno plutajući na površini jezera, loveći njihov jedini izvor ishrane, alge. Jezero je povezano sa okeanom kroz raznorazne malene tunele, ali je ipak dovoljno izolovano da bi uslovi bili različiti da se dozvoli formiranje raznolikog života, koji je drugačiji u odnosu na obližnje lagune. Zlatna meduza, kao i ostali 6stanovnici ovog jezera u mnogome se razlikuju od živog svijeta iz obližnjih laguna.
5Većinu života provode sunčajući se na površini vode. Prije zalaska sunca, meduze se grupišu uz zapadnu obalu jezera. Svako jutro, oko 6 sati, kada se zora pomalja istočnim nebom, sve počinju da plivaju ka sunčevim zracima. Pumpajući vodu kroz svoje stomake, ove meduze koriste mlazni pogon da bi pratile kretanje sunčeve svjetlosti sve do istočne obale i sjenke koju stvara obližnje drveće.

Prisutne su dvije vrste meduza u ovom jezeru, Mjesečeva meduza i Zlatna meduza.
Zlatna meduza je najbliži rod onim meduzama koje naseljavaju obližnje lagune.
Mjesečeva meduza je indetifikovana kao rijetka Aurelia aurita.

Plivanje u jezeru je bezbjedno i dopušteno, ali ronjenje nije, jer može poremetiti ekosistem. Takođe biste željeli da se držite podalje od sloja hidrogen sulfida koji lebdi na dubini između 15 i 20 metara.
Sve u svemu, jedno veoma zanimljivo mjesto!

Nacionalna geografija

Nemate pravo da postavite komentar