14
Fri, Jun

U svijetu

Puerto Anhel je staro ribarsko selo na pacifičkoj obali Meksika, smješteno u slikovitom zalivu.

Puerto Anhel je staro ribarsko selo na pacifičkoj obali Meksika, smješteno u slikovitom zalivu.

IIIKrševiti vrhovi sa jedne i pješčane plaže sa druge strane uokviruju jedno od najljepših ruralnih područja Amerike.

Slavna prošlost

Tokom ranog devetnaestog vijeka naselje je doživjelo svoj vrhunac zahvaljujući izvozu kafe i drvne građe kroz luku. Kasnije je izgrađena željeznička pruga između mjesta Oaksaka i Selina Kruz. Nekada moderne dokove danas koriste lokalni ribari da izvuku svoj ulov, svježe tune, ajkule, IVjastoge, hobotnice ili školjke.

IIIOaza za savršeno opuštanje

Uspavana pacifička obala savršena je destinacija za odmor i opuštanje u pravom smislu riječi. Stare ribarske obale spojene prašnjavim, najčešće neasfaltiranim putevima, idilična su slika za kojom tragaju svjetski putnici. Selo Puerto Anhel sjajna je baza za kratke izlete do neke od starih ruševina ili do neke odV mnogobrojnih prirodnih ljepota u neposrednoj okolini. Posebno se izdvajaju laguna Ventanilja u kojoj možete naletjeti na krokodile i egzotične vrste ptica, VIzatim fascinantni vodopad los Rejes i tropski El Paraiso. Ljubitelji speleologije imaju šansu da obiđu neku od brojnih pećina skrivenih u krševitim predjelima iznad Puerto Anhela.

Ako niste raspoloženi za naporne izlete prosto se opustite u  centru sela na jednoj od dvije čuvene plaže: Plaja Prinsipal i Plaja del Panteon. Mjesto za vašu ležaljku potražite uzmeđu parkiranih ribarskih brodića. Nedaleko od sela nalazi se gradić Plaja Zapolite čije su plaže poznate kao omiljene surferima.

Ako ste ljubitelj životinja na rubu gradića, na plaži Mazunte, možete posmatrati morske kornjače kako polažu svoja jaja. A za savršene fotografije sa Vašeg putovanja postaraće se Plaja la Tihera (Makaze) sa stijenama čiji oblik jasno asocira kako je plaža dobila naziv. A poslije samo nekoliko dana shvatićete da jedino u jednom ovakvom, izolovanom, ruralnom i pomalo zabačenom mjestu na dalekom Pacifiku, možete osjetiti nešto od stare meksičke tradicije. Jedino ovdje možete osetiti taj „pravi Meksiko“ o kome ste toliko toga čuli ili pročitali.

Zanimljiva geografija

Nemate pravo da postavite komentar