15
Sat, Jun

U svijetu

Poprilično malo planinsko ostrvo Jakušima krije nevjerovatne pejzaže i očuvanu prirodu kao rijetko gdje u današnje vrijeme.

Poprilično malo planinsko ostrvo Jakušima krije nevjerovatne pejzaže i očuvanu prirodu kao rijetko gdje u današnje vrijeme.

JakusimaJakusima2Ostrvo broji desetine vrhova visokih preko 1.000 m i jedan koji prelazi 2.000 metara nadmorske visine. Kao posljedica velikih visinskih razlika na tako maloj teritoriji predio obiluje mnoštvom različitih vegatacionih pojaseva počevši od suprotpskih u priobalnoj zoni pa sve do subarktičkih na visokim planinama. Bogatstvu biljnog svijeta doprinose velike količine padavina koje se konstantno izlučuju  na ostrvo.Jakusima4

Raj za botaničare         

U toplim suptropskim oblastima ostrva dominiraju stabla fikusa, čini se bezbroj različitih vrsta. Jakusima3Kako se prelazi u umjerene klimatske oblasti ostrva dominaciju preizimaju hrastova stabla, ponajviše zimzelene podvrste ovog drveta. Najinteresantniji pojas zaizima okvirno nadmorske visine od 800 do 1600 m. U ovoj zoni četinarskih šuma najviše je kedrovih stabala a među njima se posebno izdvajaju izuzetno otporna i stara stabla takozvanih jeku kedrova.Jakusima6

Neki drevni primjerci ovog legendarnog drveta prelaze starost od po 3 ili 4 hiljade godine a najveće i najpoznatije među njima, stablo pod imenom Jomon Sugi, Jakusima5procijenjeno je na starost od oko 7.200 godina. Obim stabla je preko 16 m i potrebno je osam odraslih osoba da bi ga obuhvatili svojim rukama. Sva ova kedrova stabla lokalno stanovništvo smatra svetim a posebno je zanimljivo da ona nose nadimak „bračni par“ jer su nastala od po dva pojedinačna kedrova stabla koja su vremenom srasla i počela da koegzistiraju.

Ljepote Jukušime upotpunjuju prelijepi tropski vrtovi, nazagađene planinske rijeke i božanstveni vodopadi. Jeleni, makaki majmuni i mnoštvo ugroženih ptičijih vrsta krstari ostrvom. Na ostrvu se gnijezde zelene i morske kornjače, mnoge od njih takođe ugrožene. Muzej morskih kornjača dodatna je atrakcija ostrva...Ekološki i kulturni centar Jukušima pravo je prirodno blago Japana. Postojanje ovakvog ekološkog fenomena u jednoj od industrijski i prirvredno najrazvijenijih zemalja svijeta, kakva je Japan, prosto zapanjuje i ostavlja bez daha.

Zanimljiva geografija

Nemate pravo da postavite komentar