19
Fri, Apr

U svijetu

U starom koritu rijeke Turie nastao je veliki dio današnje moderne Valensije.

U starom koritu rijeke Turie nastao je veliki dio današnje moderne Valensije.

ValensijaValensija2Iako je teško opredijeliti se da li je ljepši stari dio grada, pun šarma i istorije, ili novi, moderan i futuristički, nekako je baš taj novi dio grada postao prvo obilježje grada. Grupa talentovanih lokalnih arhitekata je kreirala fascinantan sistem građevina veoma neobičnog izgleda koje su postale domovi  nauke i umjetnosti. Jedna od interesantnijih zasigurno je „L'Hemisferic“, zgrada koja ima izgled džinovskog oka. Zbog svog izgleda i jednog od najmodernijih bioskopa Evrope omiljena je među turistima. Nedaleko odatle Muzej nauke Princa Filipa može se pohvaliti jednom od najinteresantnijih postavki za najmlađe posjetioce.

Valensija3Valensija4U njihovom komšiluku smješten je „L'Oceanografic” , umanjena verzija morskog svijeta sa nezaboravnim predstavama u kojima su delfini glavne zvijezde. Prelijepa zgrada opera i pozorišta, zatim elipsoidna L'Agora koja važi za jednu od najmodernijih multifunkcionalnih arena u Španiji kao i mnoštvo skulptura najrazličitijih motiva Valensija5Valensija6razbacanih po čitavom naselju upotpunjuju sliku ovog futirističkog centra posvećenog ljudskom stvaralaštvu, nauci i umjetnosti.

   Katedrala i Sveti Gral

Jedna od najvećih turističkih atrakcija Valensije je “nepotvrđena glasina”. Sveti Gral, posuda iz koje je Isus Hrist ispio svoje posljednje kapi nalazi se u Valansiji, u  velelepnoj katedrali. Ovu činjenicu niko nije uspio da dokaže ali ni da zasigurno ospori. Ono što se zna jeste da postoje mnoga druga mjesta na svijetu koja se hvale posjedovanjem iste svetinje. Ipak, čak iako Sveti Gral u Valensiji nije pravi, katedrala u kojoj se nalazi je prelijepa i vrijedi je posjetiti.Valensija7 Posebno ćete uživati u panoramskom pogledu na grad sa kule “Miguelet”.Valensija8

   Festivali, trgovi, plaže, pijace i još mnogo toga

Osim nestvarnog, futurističkog parka i savršeno očuvane srednjovjekovne katedrale Valensija posjetiocima ima da ponudi još bezbroj zanimljivih sadržaja. Primjera radi, Festival “Las Fellas” je jedan od najneobičnijih i najzanimljivijih koji ćete imati priliku da obiđete. Posvećen je Pravednom Josifu a centralni događaj je spaljivanje satiričnih likova na samom kraju festivala.

Najveći evropski park koje sa nalazi u unutrašnjiosti jednog grada jeste onaj koji je napravljen na mjestu gdje je rijeka Turia nekada proticala i za sobom ostavila prazno korito.

Prednost mediteranskog položaja grada jesu prelijepe plaže koje Valensiju svrstavaju i u kategoriju fenomenalnih destinacija za vaše ljetovanje. Tokom boravka obavezno prošetajte i do centralne gradske pijace, jedne od najbogatijih koje postoje. Ljubitelji sporta ne smiju propustiti priliku da posjete novi i moderni stadion FK Valensije, velikana španskog i evropskog fudbala i prvenstveno stazu Formule 1, nedavno izgrađenu u gradu za koju kažu da je najljepša u čitavom kalendaru ovog prestižnog takmičenja. Dakle, od prebogate istorije, legendarnih svetinja, preko savršenih mediteranskih plaža do dijela koji izgleda kao da je ukraden iz budućnosti Valensija, treći po veličini grad u Španiji, turisti može da ponudi praktično sve…

Zanimljiva geografija

Nemate pravo da postavite komentar