25
Thu, Apr

U svijetu

Stanovnici jednog sela u Indoneziji potrudili su se da turistima ponude nesvakidašnji prizor šarenila svojim obojenim kućicama.

Stanovnici jednog sela u Indoneziji potrudili su se da turistima ponude nesvakidašnji prizor šarenila svojim obojenim kućicama.

Selo duginih bojaSelo duginih boja2Kada su ih obojili, posjetioci su počeli da hrle sa svih strana svijeta. 
U selu, koje se prethodno zvalo Kampung Pelangi i koje se nalazi na ostrvu Java u blizini grada Semarang, danas se nalaze 223 kućice.Svaka kuća i njen krov obojeni su sa tri različite boje, a zidovi su ukrašeni i 3D crtežima. Kroz sličan tretman prošli su i lokalni most i sve klupe.

Lokalne vlasti su uložile oko 23 hiljade dolara u transformaciju, nadajući se da će selo postati turistička atrakcija.Selo duginih boja3

Vlasti su se vodile logikom, više turista privučenih fluorescentnim kućama, više novca u lokalnom budžetu. Boju je obezbijedilo Udruženje građevinaca Indonezije, pa su svi redom oduševljeni ovim mjestom.

Radovi su završeni u junu ove godine.
Razvoj Kampung Pelangija pozitivno utiče na lokalnu ekonomiju, pošto stanovnici sve više žive od prodaje hrane i suvenira sve većem broju turista. Selo je naročito popularno kod foto-entuzijasta.
Kampung Pelangi je, prije transfomacije, bio poznat kao utočište sirotinje. Četke i farbe se prihvatio i sam gradonačelnik, pa je ovo mjestašce sad veoma živahna i atraktivna tuiristička atrakcija.

(Dnevna doza geografije)

Nemate pravo da postavite komentar