19
Fri, Apr

U svijetu

Visoko u peruanskim Andima, na krajnjem jugoistoku države, nalazi se stari rudarski kamp zlata koji je tokom godina dobio status grada.

Visoko u peruanskim Andima, na krajnjem jugoistoku države, nalazi se stari rudarski kamp zlata koji je tokom godina dobio status grada.

La RinconadaLa Rinconada 2S visinom od 5.100 metara, na kojoj se grad La Rinconada nalazi, postao je grad/naselje, na najvišoj nadmorskoj visini na svijetu, tj. najviši grad na svijetu.

Danas u njemu živi više od 50.000 ljudi. (Nezvanično, najviše naselje na svijetu je selo Kungi u Indiji koje se nalazi na 5.219 mnv).

Vremenske prilike u ovom gradu su slične kao i na zapadnoj obali Grenlanda, iako se mesto nalazi na samo 14 stepeni južno od ekvatora. Ljeta su vlažna i prohladna a temperature retko prelaze 10 stepeni.

La Rinconada 3La Rinconada 5Zime su veoma suve, dani vrlo hladni sa temperaturom u minusu a noću se živa u termometru zna spustiti i ispod -20 stepeni. Prosječna godišnja temperatura iznosi samo 1,3 °C a godišnja količina padavina je oko 700 mm. 

U stvarnosti La Rinconada je više naselje nego grad. Ovo mjesto nema puteva, bez vodovoda je kao i sistema za odlaganje otpadnih voda. Stanovništvo živi u kućama od lima bez izolacije.

Svi ljudi rade u rudnicima, a žene prodaju robu, tragaju za zlatom u odbačenim rudaskim stijenama ili zarađuju od prostitucije.

La Rinconada 7La Rinconada 9

Rudari ručno izvlače zlato pomoću žive, druge najbogatije stvari koja se ovde može naći. 


Uprkos zlatu, La Rinconada je verovatno najsiromašniji i najzagađeniji grad na svijetu jer je okolina grada izuzetno zagađena zbog rudarstva.

Za razliku od drugih rudarskih gradova, La Rinconada nije u vlasništvu ni jedne firme.

La Rinconada 4La Rinconada 13

Naprotiv, gotovo cijelo rudarsko kopanje koje se radi ovde je neformalno - ilegalno. Nema administracije i nema zakona. Ništa ne ide u razvoj grada, a većina zlata koja dolazi iz "utrobe" planine ide direktno na crno tržište. 

Još jedna zanimljivost vezana za ovaj grad je ta da rudarska frima, "Corporación Ananea", ne plaća svoje radnike. Umjesto toga, oni djeluju pod arhaičnim radnim sistemom zvanim "cachoreo". 

Pod tim sistemom, zaposleni rade trideset dana bez plate, a trideset i prvog im je dozvoljeno uzeti onoliko rude zlata koliko mogu nositi na svojim umornim ramenima. Samo, ne možete znati koliko zlata može sadržavati stijena koju vi uzmete, ponekad se desi i da stena sadrži veoma malo zlata. Uprkos bizarnom sistemu plaćanja radnika od 2001. do 2009. godine, broj stanovnika La Rinconade se gotovo udvostručio.

 

 

Nemate pravo da postavite komentar