25
Thu, Apr

U svijetu

Čedžu je suptropsko vulkansko ostrvo koje se nalazi južno od Korejskog poluostrva i predstavlja najveće ostrvo u Južnoj Koreji.

Čedžu je suptropsko vulkansko ostrvo koje se nalazi južno od Korejskog poluostrva i predstavlja najveće ostrvo u Južnoj Koreji.

Jeju Island 4jeju island 1Njim dominira vrh Halasan koji je ujedno i najviši vrh Južne Koreje.

Ovo ostrvo jedna je od glavnih turističkih atrakcija Južne Koreje i mjesto gdje se snimaju mnoge reklame i filmovi, upravo zahvaljujući nesvakidašnjoj ljepoti.

Obalu okružuje prelijepo tirkizno more koje ispira bijele pješčane plaže, a ugašeni vulkan, koji je postao najviša planina u ovoj zemlji, poznat je po svojoj jedinstvenoj mreži lavinih cijevi. Kada dođe lijeto, vrh planine bude obučen u maglu, koja čini da ovo ostrvo izgleda romantično.

Jedan od simbola ostrva Čedžu su statue isklesane u vulkanskom kamenu za koje se vjeruje da su bogovi plodnosti. Nalaze se po cijelom ostrvu, ima ih u raznim veličinama i predstavljaju pravu atrakciju među turistima.

Čedžu se nalazi na UNESCO listi Svjetske baštine i smatra se trostrukum prirodnim čudom. Bogat je florom i faunom, na njemu je pronađeno na stotine vrsta biljaka i životinja, a 1966. postao je nacionalni park.

Godine 2011. proglašen je jednim od sedam svjetskih prirodnih čuda. Ovo ostrvo je glavni ronilački centar Južne Koreje i privlači mnoge ronioce iz cijelog sveta.

 

Nemate pravo da postavite komentar