25
Thu, Apr

U svijetu

 

Gradić Tilt Kouv u kanadskoj provinciji Njufaundlend i Labrador ima samo četiri stanovnika.

 

Gradić Tilt Kouv u kanadskoj provinciji Njufaundlend i Labrador ima samo četiri stanovnika.

Dobrodošli u najmanji grad sa samo četiri stanovnika2Margaret Kolins, zaduženu za administraciju, njenog supruga Dona koji je gradonačelnik, a tu su i njihove jedine komšije, bračni par u pedesetim godinama.

“Mi plaćamo poreze redovno, zatim dobijamo kakvu-takvu pomoć od Vlade, pa još nekako preživljavamo”, rekla je Margaret.

41E6C26E00000578 4653932 image a 21 1498816619472Međutim, posljednjih nekoliko godina Tilt se bori sa gubitkom stanovništva, nakon što je preminula Margaretina svekrva, a i majka, a jedna starija stanovnica se odselila desetak kilometara dalje u naseljenije mjesto.

tilt cove 9Margaret se bavi administracijom u Tiltu i plaća račune za dva stuba javne rasvjete, gradsku vodu za preostala dva domaćinstva, odnošenje đubreta i čišćenje snijega tokom zime. Zajedno sa svojim mužem ona se bavi i gradskim muzejem, ali tokom zimskih dana tu i nema mnogo posla. Ulica u kojoj žive pored svojih rođaka je posljednja na listi prioriteta za čišćenje snijega tokom zime, zato što u gradu nema djece, piše CBC news.

CKNn3JFWgAAGe G“Baš mnogo napada snijeg i to je možda jedina loša stvar ovog grada”, kaže Margaret.

Kada se vrijeme malo proljepša, broj stanovnika se poveća, pa ih bude za desetak više. Dolaze im i brojni turisti upravo zbog toga što Tilt Kouv predstavlja najmanji grad u Kanadi.

“Dolaze turisti. Žele da se slikaju pored znaka na kom piše ime grada”, navodi dalje Margaret.

Nekada je ovaj gradić imao bioskop, salu za kuglanje, diskoteku itd. A sada, samo dva bračna para u pedesetim godinama, koji se zabavljaju igrajući karte uglavnom.

“Svi starimo i znamo šta će se dogoditi. Zasad živimo još uvijek ovdje. Ima prednosti kad živite u tako malom gradu. Mi poznajemo sve naše komšije”, zaključila je šaljivo Margaret na kraju.

 

Nemate pravo da postavite komentar