26
Fri, Apr

U svijetu

Izgubljeni grad Petra (u prevodu “stijena”) se nalazi u današnjem Jordanu, na 4 sata vožnje od glavnog grada Amana.

Izgubljeni grad Petra (u prevodu “stijena”) se nalazi u današnjem Jordanu, na 4 sata vožnje od glavnog grada Amana.

petrapetra2Drevna prijestonica Nabatejaca, podignuta je između 100. prije n.e. i 200. n.e. u planinama od crvenog pješčara, bila je centar trgovine, odredište karavana, a razvoj grada nastavljen je i u doba Rimskog carstva.

Zapadnom svijetu otkrivena je tek 1812, nakon što je pronašao švajcarski istraživač Johan Ludvig Burhardt. Petra je od 1985. godine na listi Uneskove svjetske baštine a 2007. godine je postala jedno od novih sedam svjetskih čuda.

petra3petra4Grad se nalazi u blizini Mrtvog mora, na oko 800 mnv, na raskrsnici više karavanskih puteva koji su spajali Egipat sa Sirijom i južnu Arabiju sa Sredozemljem.

petra5petra6Grad je sa tri strane istoka, zapada i juga bio neosvojiv. Usječen u stijenu od crvenog pješčara bio je opkoljen strmim liticama i u njega se ulazilo kroz krivudav i uzan tjesnac Sik, klanac preko 1 km dužine i do 3 m širine, koji je okružen sa obje strane 80 m visokim strmim liticama. Grad je bio jedino mjesto između Jordana i Centralne Arabije gdje ne samo da je vode bilo u izobilju nego je ona svojom bistrinom uvijek mamila.

U toku prva dva vijeka nove ere pomorski put ka Indiji je postajao sve poznatiji, karavani su sve više skretali na sjever ka Palmiri i Petra je tada počela da gubi svoj značaj. Razvoj grada nastavljen je i u doba Rimskog carstva.

Svoju najveću slavu doživio je u prvom vijeku nove ere kada su njome vladali Rimljani koji su je smatrali tampon državom protiv Parta. 105. godina n.e. bila je kobna za Petru kada joj je Rim pod Trajanovom upravom ukinuo njene privilegije.

petra7petra778Danas je u ovom drevnom gradu sačuvano oko 800 građevina i žrtvenika. Na izlasku iz kanjona koji s istočne strane ulazi u kotlinu Petre, nailazi se na vjerovatno najpoznatija građevina Petre, Khazne al-Firaun.

petra89Izraz "građevina" i nije najispravniji, jer se kod očuvanih objekata u Petri ne radi o građenim spomenicima, nego o objektima koji su uklesani u žive stene. Beduini su je zvali "Faraonska riznica", iako je to samo jedna od mnogih grobnica u Petri.

Na putu od ulaska u kotlinu prema centru Petre, s leve strane se nalazi dosta dobro očuvan amfiteatar iz 1. vijeka (Rimska arena). I on je, kao i druge građevine, isklesan iz stijene. Ima 33 reda sjedišta, i imao je oko 5.000 mesta. Amfiteatar su otkrili američki arheolozi 1961.

Sjeverno od amfiteatra izdiže se tzv. kraljevski zid. Na oko pola visine stijene isklesano je više monumentalnih grobnica jedna do druge.

 

Nemate pravo da postavite komentar