23
Tue, Apr

U svijetu

 

“Gruener see” ili “Zeleno jezero” nalazi se na jugu austrijske provincije Stirije.

 

“Gruener see” ili “Zeleno jezero” nalazi se na jugu austrijske provincije Stirije.

podvodni parkpodvodni park1Ono što ga čini posebnim je to što se u njemu krije jedna zanimljiva tajna.

Ukoliko posjetite Zeleno jezero u Austriji tokom jeseni, moći ćete da prošetate preko bajkovitog mosta i sjednete na klupu u parku kako biste uživali u prirodnoj ljepoti i cvrkutu ptica.

Međutim, ukoliko ga posjetite tokom proljeća i ljeta, sve ove aktivnosti će zahtijevati opremu za ronjenje, jer se od kasnog proljeća pa tokom cijelog ljeta, park nalazi pod vodom.

podvodni park3podvodni park4Zeleno jezero (Grüner See) se nalazi u Štajerskoj i okruženo je planinama Hohšvab, koje su prekrivene snijegom skoro tokom cijele godine. Jezero se inače prostire na 1.997 kvadratnih metara i okruženo je predivnim parkom.

Međutim, kad snijeg počne da se topi početkom proljeća, jezero polako postaje veće, njegova površina se skoro udvostručuje. Dubina varira od 1 do 12 metra. Klupe, staze, mostovi i mnoga okolna drveća iaz parka se u ovom periodu nalaze pod vodom.

IMAG0060podvodni park5Zeleno jezero uz prelijepi panoramski pogled planina Hohšvab postaje nevjerovatno mjesto za ljubitelje prirode. Njegovo ime u ovom periodu postaje potpuno opravdano: površina jezera zaista zadobija predivnu nijansu zelene boje, zahvaljujući travi i lišću koje se nalazi ispod.

Ukoliko želite da planinarite i na taj način uživate u okolini ovog jezera, Zeleno jezero je bitna stanica na svim planinarskim stazama. Međutim, sve aktivnosti na vodi i pod njom su zabranjene od 2016. godine.

Do ove zabrane je došlo iz predostrožnosti, jer bi se u suprotnom izgubila zelena boja jezera i korozija bi mogla vremenom da promijeni cjelokupan pejzaž.

Nemate pravo da postavite komentar