27
Sat, Apr

U svijetu

Korita Tolminke i Zadlaščice su među najomiljenijim izletničkim tačkama tolminske opštine, na krajnjem zapadu Slovenije.

Korita Tolminke i Zadlaščice su među najomiljenijim izletničkim tačkama tolminske opštine, na krajnjem zapadu Slovenije.

NP Triglav3NP Triglav2To ne iznenađuje, jer su divlja i slikovita i zbog toga i zaštićena kao spomenik prirode. Predstavljaju jedini primjer koritastog ušča u Sloveniji i jedno su od rijetkih mjesta na kome još uvijek živi autohtona vrsta – sočka pastrmka. 

Bistre, modre rijeke hiljadama godina su dubile svoj put kroz krečnjačke stijene. Nalazimo ih na ulazu u Triglavski nacionalni park, uz podnožje planina, duboko u dva tjesnaca. Put do njih vodi stepenicama. Za posjetioce su ih prije 50 godina u stijene uklesali članovi Turističkog društva Tolmin.

NP Triglav

Uredili su turističku stazu, koja kružno vodi oko korita obje rijeke. 

Tolminska korita jedini su primjer sliva u koritima u Sloveniji. Rijeka Zadlaščica se tu uliva u Tolminku. Na ušću je na nadmorska visina 180 metara – najniža i najjužnija tačka triglavskog narcionalnog parka.

NP Triglav4Rijeka Tolminka izdubila je 200 metara dug tjesnac. Među stijenama je oblikovala prolaze i izdubila ih 60 metara u dubinu. Prizor koji gotovo oduzima dah je pogled s Vražjeg mosta, koji povezuje obje obale tjesnaca i omiljena tačka za vratolomna spuštanja užetom.

NP Triglav6Modrozelene rijeke imaju temperaturu od samo 5 do 9 stepeni Celzijusa. Nakon kraćeg pljuska, koji na ovom području zbog miješanja različitih vazdušnih struja nije ništa neuobičajeno, potpuno promijene svoju boju.

NP Triglav5Korita Zadlaščice kraća su od Tolminskih i više su obrasla biljem. Vegetacija je tokom cijele godine izuzetno bujna zbog izrazite vlage i toplijeg mediteranskog podneblja. Karakteristično je preplitanje alpskog i submediteranskoga rastinja.

U koritima Zadlaščice se nailazi na veliku stijenu, koja se uklještila na uskom dijelu klisure.

Budući da je trouglastog oblika i obrasla mahovinom, dobila je naziv Medvjeđa glava.

NP Triglav9Na uzvišenju iznad korita je Zadlaška jama.

NP Triglav11

Naziv je dobila po selu Zadlaz, koje je u blizini.

Njen je drugi naziv Danteova jama, jer je Tolmin i jamu navodno posjetio Dante Aligijeri početkom XIV vijeka. Jama je duga 1140 metara.

Uska, strma i bez svetlosti donekle podseća na Pakao iz Božanstvene komedije. To je jedna od mnogih jama kroz koje su ponirale vode sočkog lednika.

(Dnevna doza gografije)

 

Nemate pravo da postavite komentar