19
Fri, Apr

U svijetu

Građevina stara 1.300 godina na Sibirskom jezeru, koja podsjeća na tvrđavu, zbunjuje naučnike i dan-danas.

Građevina stara 1.300 godina na Sibirskom jezeru, koja podsjeća na tvrđavu, zbunjuje naučnike i dan-danas.

sibir gradjevinaOvaj antički kompleks, smješten na malom ostrvu usred jezera u južnom Sibiru, predstavlja najmisterioznije arheološko nalazište u Rusiji. Na prvi pogled čini se da je u pitanju antička tvrđava sa visokim zidinama zamišljenim da zadrže neprijatelje da uđu. Drugi naučnici smatraju da je u pitanju i ljetnja palata, manastir, memorijalno zdanje, ritualni centar ili astronomska opservatorija.

Čini se da i nakon vijeka od svog otkrića, stručnjaci nisu bliži da odgonetnu tajnu ovih ruševina.

Nalazište je poznato pod imenom Por Bažin što u prevodu znači “glinena kuća”. Nalazi se na ostrvcetu usred jezera Tere-Kola u Tuvi u Sibiru, samo 32 kilometra od granice sa Mongolijom. Iako su prva istraživanja vršena krajem 19. i sredinom 20. vijeka ozbiljnija istraživanja počela su tek 2007. godine.

Smatra se da su je izgradili Ujguri u osmom vijeku stilom kineske gradnje, ali nema dokaza o tome da li je ovdje neko živio i smatra se da je napuštena nakon kraćeg korišćenja. Spoljni zidovi uzdižu se na visini od 12 metara, a unutrašnji zidovi visoki su metar i po.

gradjevina sibirGrađevina ima pravilan pravougaoni oblik i precizno definisan raspored u unutrašnjosti koji uključuje više od 30 središnjih građevina, porodične kuće i sl. Dužina ostrva je 240 metara, a tvrđava zahvata teritoriju od 3,3 hektara.

Kapija se nalazi na središnjem dijelu istočnog zida, a lijevo i desno od kapije su utvrđene kule.

Pošto nema nikakvog dokaza o tome kako je objekat zagrijavan smatra se da je zbog hladnoće i napušten jer bi zime u uslovima bez grijanja na 2,300 metara iznad nivoa mora bile nemoguće za preživljavanje.

Još od kraja 19. vijeka, Por Bažin naučnici povezuju sa ujgurskim kaganatskim carstvom (744 – 840 g.n.e) koje je bilo sastavljeno od nomadskog stanovništva. Carstvo je zahvatalo Mongoliju i južni Sibir, ali lokacija ovog ostrva je ipak bila daleko od svih naselja i trgovačkih puteva.

Ovdje je pronađeno samo nekoliko predmeta kao što su glinene ploče otisaka ljudskih stopala, blijedi crteži u boji, fragmenti spaljenog drveta, gvozdeni bodež, kamena šoljica, srebrna minđuša, gvozdeni ekser, komadi cigle. Nijedan od ovih artefakta ne daje odgovor koja je svrha građevine.

Misterija traje…

 

(Press)

Nemate pravo da postavite komentar