27
Sat, Jul

U svijetu

 

Ovo je prva od mnogih neobičnih i fascinantinh pećina na svijetu koje Pixelizam – portal za radoznale planira istražiti.

 

Ovo je prva od mnogih neobičnih i fascinantinh pećina na svijetu koje Pixelizam – portal za radoznale planira istražiti.

Avshalom pecina1avshalom cave 33 nasU budućnosti ćemo vas voditi stotine i hiljade metara pod zemlju, kako bi zadovoljili vašu (i našu) radoznalost.

Avshalom Cave, također poznata i kao Soreq Cave ili Pećina stalaktita nalazi se na zapadnim obroncima Judean planina blizini Bet Shemesh u Izraelu.

AVSHALOM CAVE1Ova pećina, koja pokriva površinu od 5000 kvadratnih metara, ima jednu od najupečatljivijih zbirki stalaktita i stalagmita. Neki od stalaktita koji vise sa stropa su i do četiri metra dugački, a u nekim slučajevima se spajaju sa stalagmitima koji rastu od poda.

Oblici koje formiraju ovi stalaktiti i stalagmiti stvaraju kranje psihodeličan doživljaj, kao da se nalazite na nekom potpuno stranom planetu.

Avshalom Cave je otkrivena sasvim slučajno u Maju 1968. godine, kada je eksplozija otvorila pukotine i otkrila čarobnu i fantastičanu špilju koja se krila ispod planine.

Prema geolozima, pećina je formirana prije oko 25 miliona godina, kada je planinsko područje Judean planina poraslo iznad površine vode.

Dobila je ime po Avshalom Shoham, izraelskom vojniku koji je poginuo u Ratu iscrpljivanja. Nakon otkrića, lokacija pećine se nekoliko godina čuvala kao tajna zbog straha od oštećenja prirodnih bogatstava. Pećina je otvorena za posjetitelje tijekom cijele godine.

 

Nemate pravo da postavite komentar