18
Sat, May

U svijetu

Najbolji način da dočaramo koliko su zapravo male ove najmanje države na svijetu jeste da saberemo njihove površine i broj stanovnika, te uporedimo ih sa najvećim gradom na svijetu.

Najbolji način da dočaramo koliko su zapravo male ove najmanje države na svijetu jeste da saberemo njihove površine i broj stanovnika, te uporedimo ih sa najvećim gradom na svijetu.

Sa ukupnom površinom od 110.62 kilometra kvadratna i (cca) 86.930 stanovnika, svih 5 država na popisu bi moglo stati u jedan kvart Pekinga, najvećeg grada na svijetu čija površina iznosi 16,801.25 kilometara kvadratnih, sa 19,612,368 stanovnika (prema popisu iz 2010. godine).

Uprkos tome što su jako male, neke države na ovom popisu su izuzetno bogate, dok druge imaju nevjerovatno snažan uticaj u svijetu.

 

San Marino5. San Marino / La Serenissima Repubblica di San Marino

Površina: 61.2 km2 / Populacija (cca): 30.000

San Marino je najstarija država u Evropi. Osnovana je 3. septembra 301. godine, a suverenost i nezavisnost je stekla 1631. godine. Ova država se nalazi na teritoriji unutar Italije, u podnožju planine Monte Titano, u blizini Jadranskog mora.

Iako je službeno nezavisna, San Marino se uveliko oslanja na Italiju, s obzirom da je u potpunosti okružena njenom teritorijom. Sa svojom površinom od 61.2 kilometra kvadratna, ovo je peta je najmanja država u svijetu i treća u Evropi.

 

Tuvalu4. Tuvalu

Površina: 26 km2 / Populacija (cca): 10,500

Tuvali je mala ostrvska država  koja se nalazi u Tihom okeanu, južno od Kiribatija i sjeverno od Fidžija. Nezavisnost od Ujedinjenog Kraljevstva je stekla 1. oktobra 1978. godine, a britanska kraljica je još uvijek zvanični šef države.

Zanimljiva činjenica vezana za ovu državu jeste ta što veliki dio državnog budžeta puni njihova internet domena – .tv (Tuvalu).

 

Nauru3. Nauru / Republika Nauru

Površina: 21 km2 / Populacija (cca): 9,300

U Tihom okeanu, nedaleko od ekvatora, nalazi se malena ostrvska Republika Nauru. Ovo je najmanja republika na svijetu i jedna država koja nema glavni grad. Nezavisnost od Australije i Novog Zelanda je stekla 31. januara 1968. godine.

Nekada poznata kao „Ugodno ostrvo“, Nauru je naseljen još prije 3.000 godina, a prvi stanovnici bili su Mikronežani i Polinežani. Porijeklo imena ‘Nauru’ još uvijek nije poznato.

 

Monako2. Monako / Principauté de Monaco

Površina: 1.98 km2 / Populacija (cca): 36,300

Kneževina Monako je najgušće naseljena država na svijetu, kao i druga najmanja država na svijetu. Nalazi se na francuskoj rivijeri, zapadna Evropa, na obali Sredozemnog mora.

Monako je sticao i gubio neovisnost više puta (od 13. stoljeća pa do danas), a poznat je u svijetu po Monte Carlo kockarnicama i velikoj utrci Formule 1. Monako nema porez na dohodak i ima jako niske poslovne poreze, zbog čega je poznat i kao porezni raj. Ova država takođe  ima i najduži životni vijek na svijetu, gotovo 90 godina, nezaposlenost 0% i najveći dohodak po glavi stanovnika.

 

vatikan 11. Vatikan / Stato della Città del Vaticano

Površina: 0.44 km2 / Populacija (cca): 830

Još jedna država okružena Italijom, Vatikan se nalazi u Rimu i najmanja je nezavisna država na svijetu – i po površini i po broju stanovnika.

Iako je najmnaja, Vatikan je jedna od najpoznatijih i najutjecajnijih država na svijetu, jer se upravo ovdje nalazi sjedište Pape i Rimokatoličke crkve.

Vatikan je stekao neovisnost od Kraljevine Italije 11. februara 1929. godine. Njegovo bogatstvo čine umjetnička djela najpoznatijih umjetnika na svijetu, a procjenjuje se da ukupna vrijednost svih umjetnina iznosi čak 43 milijarde američkih dolara.

 

 

Nemate pravo da postavite komentar