26
Fri, Apr

U svijetu

Monemvasija je naziv za kameno ostrvo koje se nalazi na istoku Peloponeza u Grčkoj, povezano s kopnom samo kratkim nasipom.

Monemvasija je naziv za kameno ostrvo koje se nalazi na istoku Peloponeza u Grčkoj, povezano s kopnom samo kratkim nasipom.

peloponez1Široko je oko 300 metara, dugačko oko 1km, a uzdiže se iznad nivoa mora na visinu od stotinak metara. Monemvasija je od kopna odvojena praktično nedavno, u geološkim terminima. Do toga je doveo zemljotres 375. godine n.e. 

Skriven stenama od kopna, na ostrvu leži romantični gradić sa bogatom istorijom koja datira još od 6. vijeka kada je ostrvo prvi put naseljeno. Gradić nije vidljiv sa obale, što je mnogo puta spasilo lokalno stanovništvo od napada neprijatelja. U svojoj prošlosti je bio pod vizantijskom, otomanskom i venecijanskom vlašću. Tokom nekoliko narednih vjekova Monemvasija je više puta padala u ruke osvajača, sve dok konačno nije oslobođena tokom grčkog rata za nezavisnost početkom 19. vijeka. 

peloponez3Ostrvo je u početku bilo naseljeno na vrhu platoa koji se sada zove “Gornji grad”. Postepeno se širio, a zahvaljujući odličnoj skrivenoj poziciji vremenom se razvio u moćan grad. Tokom pada Vizantijskog carstva, Monemvasija je jedno vreme bio čak i glavni grad, i jedan od velikih trgovačkih centara vizantijskog sveta i glavna trgovačka luka. Grad je doživio krah do 18. veka, a sve se opet promenilo kada su ga otkrili turisti 1970-ih godina. Ostrvo je sa kopnom povezano 1971. godine. Poznat i kao Gibraltar istoka, grad je danas poznato turističko odredište.

Najznačajnije građevine na ostrvu su svakako srednjovekovna tvrđava i dobro očuvane vizantijske crkve, ali i više stotina godina stare kuće koje su danas pretvorene u hotele. 

Posljednjih godina se 23. jula u luci slavi i mali lokalni dan nezavisnosti. Ako se tog dana budete zadesili u Monemvasiji prisustvovaćete ceremoniji paljenja broda koji mještani iznova prave svake godine, pune pirotehnikom i puštaju da otpluta.

 

Nemate pravo da postavite komentar