24
Wed, Apr

U svijetu

Izuzetno opasan, a ponekad i smrtonosan ritual.

Izuzetno opasan, a ponekad i smrtonosan ritual.

pcelepcele1Viseći na konopcima sa nekoliko stotina metara visokih litica, dva puta godišnje, nepalski lovci na med iz plemena Gurung, bore se protiv planinskih vjetrova i pčela kako bi sakupili med iz zlatnih košnica.

Ritual je izuzetno opasan i ponekad smrtonosan. Ne noseći nikakvu zaštitnu opremu, lovci se penju na litice pomoću pletenih merdevina od kanapa i sakupljaju med iz ogromnih košnica, nalik gnijezdima, od Apis Laboriosa, najveće medonosne pčele.

Himalajska medonosna pčela (Apis dorsata laboriosa) je najveća medonosna pčela na svijetu.

pcele2pcele3

Odrasle jedinke mogu dostići dužinu do 3cm. Nastanjuje planinske oblasi Butana, kinesku provinciju Junan, Indiju i Nepal. Ogromno saće formiraju sa jugozapadne strane strmih litica, između 2500 i 3000m nadmorske visine.

Jedno saće može sadržati i do 60kg meda a med koji skuplja u proleće, hraneći se nektarom belog rododendrona, može biti veoma toksičan i dostizati izuzetno visoke cijene u Japanu , Koreji i Kini.

Pčele umiruju pomoću dima, ali neke se ipak odluče da ljudi nisu dobrodošli.

pcele4pcele56

Lovci su se navikli i razvili tolerantnost na ubode. Lokalni Nepalci koriste dva štapa bambusa po osam metara dužine. Jedan služi za vađenje saća iz košnica, a drugi da ih drži na bezbjednoj udaljenosti od stijena i da drži korpu u koju se stavlja saće.

Iako je lov na med postao manje-više uređen posljednjih godina, a lovci su profesionalci koji opslužuju po nekoliko sela tokom sezone, ovakav događaj predstavlja veoma značajan verski ritual za Gurung narod.

Tradicija sakupljanja meda iz nepalskih zlatnih košnica stara je hiljadama godina, ali možda neće još dugo trajati, pošto populacija pčela polako opada, usljed klimatskih jkoje prete delikatnom ekosistemu dok je potražnja za ovim medom sve veća.

(Dnevna doza geografije)

Nemate pravo da postavite komentar