18
Sat, May

U svijetu

Obično viđamo jezera u dvije boje, plavoj, pa čak i zelenoj, ali ovo neobično jezero kao da je izašlo iz crtanih filmova – ovo jezero je u potpunosti roze!

Obično viđamo jezera u dvije boje, plavoj, pa čak i zelenoj, ali ovo neobično jezero kao da je izašlo iz crtanih filmova – ovo jezero je u potpunosti roze!

Lac Roserozo jezero retba5Jezero Retba (takođe poznato i kao Lac Rose) nalazi se na sjeveru Senegala na Cap Vert poluotoku, a poznato je širom svijeta po svojoj ružičastoj boji, koju dobija od određene vrste algi koje ga nastanjuju.

“Boju jagode proizvode organizmi koji vole sol, Dunaliella Salina. Oni proizvode crveni pigment koji upija sunčevu energiju i koji od nje stvara još vše energije, pretvarajući boju vode u ružičastu,” objašnjava Michael Danson, stručnjak za bakterije sa britanskog Sveučilišta Bath.

Jezero zauzima oko 3 km², a nalazi se oko 35 km sjeveroistočno od glavnog grada Senegala (Dakar).

rozo jezero retba4Lake Retba senegal trip Lake Retba travel hottrip net lake retba wallpapers3

Od 1970-ih, lokalni stanovnici su vadili sol iz jezera koja se koristi uglavnom za očuvanje ribe. Na obali jezera nalaze se netaknuta bijela brda soli koja stvaraju prelijep kontrast rozom jezeru.

Sadržaj soli u vodi jezera je izuzetno visok, čak 40%, što je gotovo jedan i pol puta veći nego u Mrtvom moru – 380 grama soli po litru vode! Da bi se zaštitili, mnogi lokalni stanovnici koji skupljaju sol u jezeru mažu svoju kožu maslacem kako bi izbjegli oštećenje tkiva.

Jezero Retba također ima neobična svojstva (kao da sama roza boja nije dovoljna). Dunaliella salina je poznata po svojim anti-oxidantskim dejstvima i u stanju je stvoriti veliku količinu karotenoida. Kao rezultat toga, često se nalaze u kozmetici i kao dodatak prehrani.

Kao što se može i očekivati, zbog visoke razine soli rijetki organizmi mogu preživjeti u jezeru, tako da rozo jezero Retba jednostavno služi kao izvor soli i kao neobična turistička atrakcija.

 

Nemate pravo da postavite komentar