19
Fri, Apr

U svijetu

Aogashima ostrvo, dio Izu arhipelagu, nalazi se u Filipinskom moru oko 350 km južno od Tokija, grada kojem zvanično i pripada.

Aogashima ostrvo, dio Izu arhipelagu, nalazi se u Filipinskom moru oko 350 km južno od Tokija, grada kojem zvanično i pripada.

aogashima island how to get aogashima islandAogashima ostrvo4Ovo ostrvo površine 8.75 kilometara kvadratnih je jedinstven krajolik u svijetu, jer je on zapravo vulkanski krater u kojem se nalazi još manji, gotovo identičan, drugi vulkanski krater.

Prema popisu iz 2009. godine, u Aogashima selu živi 205 stanovnika. Svi su nastanjeni u jednom dijelu ostrva u kojem se nalaze osnovne potrepštine, kao što su jedna veća trgovina i heliodrom.

Iako je poprilično malen, i tehnički još uvijek opasan, Aogashima ostrvo je i dalje popularno mjesto za turiste. Ovdje možete roniti u prekrasnom moru koje ga okružuje, planinariti, posjetiti vulkanska vrela, a u samom centru ostrva se nalazi geotermalna sauna. Lokalni stanovnici često turistima iznajme posuđe kako bi ovi mogli iskustiti kuhanje na vulkanskoj pari.

Aogashima ostrvo se i dalje smatra aktivnim vulkanom. Posljednja erupcija se desila 1785. godine, kada je od ukupno 327 stanovnika stradalo između 130 i 140.

 

Nemate pravo da postavite komentar