25
Thu, Apr

U svijetu

Zima u Japanu traje od novembra do aprila i sniježni prekrivač ponekad dostigne i više od 20 metara.

Zima u Japanu traje od novembra do aprila i sniježni prekrivač ponekad dostigne i više od 20 metara.

jaan1japanjapan snijeg2Mnogi turisti u tom periodu dolaze u Japan samo bi videli ove veličanstvene snežne kanjone. Put kroz sjeverne Japanske Alpe vodi baš kroz to, mnogo snijega, kroz koji onda prolazi put. Ovaj put je najviše poznat po ogromnim sniježnim zidovima koji okružuju put i izgledaju kao scena iz nekog naučno-fantastičnog filma.

Tatejama Kurobe Alpski put, kako je zvanično ime ovog puta, završen je 1971. godine i spaja Tojama i Nagano prefekture. Danas kroz ovaj put smiju da prođu samo električni autobusi sa zelenom tablicom da se ne bi snijeg topio i time izazvao obrušavanje.

japan snijegjapan snijeg3Put je za turiste otvoren od 15. aprila do 15. maja. Nakon toga se otvara za širu javnost do 1. novembra (samo za ekološka vozila) kada se ponovo zatvara zbog novih sniježnih padavina. Sniježni zidovi ne mogu da se sruše jer snijeg se polako taloži i novi koji dolazi pritiska i konsoliduje onaj stari. Težina snijega je 500 kg po kubnom metru, tako da prvi kubni metar u 15-metarskom zidu na sebi nosi 7 tona.

japan snijeg5tZbog tog postepenog pritiskanja i slijeganja nema opasnosti da se sruši na autobuse i šetače. 

japan snijeg5

Razlog za velike sniježne padavine na zapadu Japana su mase hladnog vazduha iz Sibira, koje se iznad ostrva Honšu sudaraju sa toplijim i vlažnim primorskim vazduhom. Iznad snijega se vide samo vrhovi krošnji najvišeg drveća, a putevi izgledaju kao strme klisure prosečene kroz bijele visoke stijene. 

Ipak, putevi i ulice su tako raščićeni, da se automobili i pešaci kreću bez ikakvih problema, mada, uz ogromne naslage snijega, izgledaju kao dječije igračke.

(Dnevna doza geografije)

 

Nemate pravo da postavite komentar