06
Wed, Dec

U svijetu

Situirana usred Atlantika, 1.369 km zapadno od evropskog kopna, nalaze se veličanstvena Azorska ostrva.

Situirana usred Atlantika, 1.369 km zapadno od evropskog kopna, nalaze se veličanstvena Azorska ostrva.

portugal ostrvo1portugal ostrvo2Ona su zapravo arhipelag sastavljen od 9 ostrva koja su podijeljena u tri grupe. Na zapadu su ostrva Flores i Korvo, u sredini su Grasioza, Terkeira, Sao Žorge, Piko i Fajal, dok su Sao Migel i Santa Marija na istoku. 

Vulkani koji su stvorili ostrva, stvorili su i manje površine kopna, ostrvca locirana tik nadomak glavnih ostrva. Vjerovatno najpoznatija od tih manjih formacija je ostrvce Vila Franka do Kampo locirano na oko pola kilometra od ostrva Sao Miguel, najvećeg ostrva arhipelaga. 

portugal ostrvoportugal ostrvo4Ostrvce Vila Franka do Kampo je formirano od kratera starog podvodnog vulkana. Danas je ovo ostrvo pod zaštitom države kao rezervat prirode i predstavlja glavnu turističku atrakciju Sao Miguela.

Na ostrvu se može naći endemska vegetacija koja raste na stranama kratera dok se u sredini nalazi jezero skoro savršenog kružnog oblika . Jezero je povezano sa okeanom preko malog kanala. Ovaj kanal omogućuje da voda cirkuliše istovremeno sprečavajući talase da dopiru do lagune. 

portugal ostrvo5portugal ostrvo6Ostrvce se koristilo u različite svrhe. Ovde su obitavali posmatrači kitova, ostrvce je bilo i vojna baza, jedno vreme se na njemu čak gajila i vinova loza, sve dok 1983. godine nije zaštićeno kao prirodno dobro i pretvoreno u rezervat. 

Ranije je ostrvo bilo otvoreno za turiste tokom cele godine, ali danas se može posetiti samo u sezoni, od juna do septembra. U ovom periodu vozi brodić do ostrva a turisti mogu uivati u kristalno čistim vodama lagune i raskošnoj vegetaciji ostrvceta.

(Dnevna doza geografije)

 

Nemate pravo da postavite komentar