19
Fri, Apr

U svijetu

Strah od visine može biti sasvim dovoljan razlog da nikada ne pređete jedan od ovih mostova, a ako kojim slučajem patite od gephyrophobije, ili anksioznog poremećaja izazvanim strahom od mostova, onda definitivno nikada nećete saznati da li je trava zaista zelenija na drugoj strani.

Strah od visine može biti sasvim dovoljan razlog da nikada ne pređete jedan od ovih mostova, a ako kojim slučajem patite od gephyrophobije, ili anksioznog poremećaja izazvanim strahom od mostova, onda definitivno nikada nećete saznati da li je trava zaista zelenija na drugoj strani.

Predstavljamo vam 5 najstrašnijih mostova na svijetu koji će izazvati vrtoglavicu i najhrabrijim među nama…

Triftsee jezero5. Triftsee jezero, Švajcarska

Ako se bojite visine sigurno ćete pokušati na sve načine zaobići most koji vas vodi na drugu stranu Triftsee jezera u Švicarskoj. Most je dugačak oko 170 metara, visok oko 100 metara, i najduži je pješački viseći most na Alpama.

Most je izgrađen 2004. godine, a rekonstruisan 2009. godine. Triftsee jezero privuče oko 20.000 turista svake godine, a nije nam poznato koliko njih se usudi preći ovaj most.

Sarawak4. Sarawak, Borneo

Na prvi pogled, ovaj most će vjerovatno izazvati strah i paniku i kod najhrabrijih, ali ako ga malo bolje pogledate – onda ćete ga se bojati još više! Most je napravljen od bambusa uvezanog konopcem i žicom, a dovoljno je jak da izdrži samo dvije osobe.

Konstrukciju, koja nam može izgledati poprilično nesigurnom, redovno održavaju i popravljaju lokalni stanovnici. I da – kada kročite na most možete dobiti i morsku bolest – jer se most ljulja lijevo-desno i stvara osjećaj kao da se bespomoćni nalazite na loše konstruisanom splavu usred strašne morske oluje.

Most na Braldu rijeci3. Most na Braldu rijeci, Pakistan

Ako vam se ne sviđa ideja o prelasku mosta od bambusa, onda vam se vjerojatno neće svidjeti ni ova.

Most vas vodi preko bijesne rijeke Braldu, Pakistan, i napravljen je od isprepletene loze. Loša vijest za klaustrofobične – kada ga prelazite, most se sužava i ‘propada’ pod težinom.

Titlis Cliff Walk2. Titlis Cliff Walk, Švajcarska

Još jedan most nam dolazi iz švicarske, a za razliku od Triftsee mosta, ovaj je najviši most na Alpama, i već je i prozvan ‘najstrašnijim mostom na svijetu’.

Pored toga što je najviši na Alpama, ovaj most je i najviši viseći most u Evropi – koji se nalazi na nevjerovatnih 2.743 metara nadmorske visine. Most je širok oko 1 metar, a dugačak oko 100 metara.

Hunza Rijeka1. Hunza Rijeka, Pakistan

Ovaj most, koji vas vodi preko Hunza rijeke, je možda i jedan od najstrašnijih u cijelom svijetu. Ako se slučajno okliznete – ne postoji ništa što će vam zaustaviti pad.

Most se nalazi u blizini sela Hussaini u sjevernom Pakistanu, a u vjetrovitim danima prelazak preko njega je jedno od najstrašnijih iskustava koje možete doživiti. Originalni most je uništila velika poplava 2010. godine, a sada je od njega ostalo samo nekoliko dasaka koje vise na konopcu. Ako želite preći na drugu stranu – ovaj most vam je jedina opcija. (Fotografija ovog mosta se nalazi i na vrhu posta)

 

 

Nemate pravo da postavite komentar