19
Fri, Apr

U svijetu

NASA je 13. maja 2014. godine zabilježila spektakularan prizor – dva plava jezera neobičnog oblika u pustinji blizu Moaba u Juti (SAD).

NASA je 13. maja 2014. godine zabilježila spektakularan prizor – dva plava jezera neobičnog oblika u pustinji blizu Moaba u Juti (SAD).

jezero3jezero4Ovi intenzivno plavi oblici u pustinji su zapravo jezerca nastala isparavanjem potaše (kalijum-karbonat), kojim upravlja najveći proizvođač kalijum hlorida i vlasnik solane Intrepid Potash. Ove oaze su smještene duž rijeke Kolorado, oko 30 kilometara zapadno od Moaba u Juti.

Pomalo bizarna jezerca pružaju nevjerovatan kontrast okolnoj crvenoj pustinji.

Geološka istraživanja su potvrdila da se u ovom predjelu nalazi dosta potaša.

jezeroNaime, izvor potaše dolazi iz basena Paradoks, koji se formirao prije 300 miliona godina i leži 1.200 metara ispod zemlje.

Ova vještačka jezera služe za prikupljanje potaša, soli koja sadrži kalijum a koja se koristi za đubrivo na farmama. Kako bi izvukli jedinjenja kalijuma iz zemlje, radnici buše bunare puneći ih vrelom vodom koja rastapa kalijum. Potom se taj rastvor stavlja u plitke bazene, koji su obloženi gumom kako bi se spriječila mogućnost da ih zemlja upije. Narednih 300 dana, sunčeva svjetlost i toplota potpomažu isparenje vode, a na dnu bazena ostaju kristali kalijuma i soli.

Međutim, prisustvo potaše i dalje ne objašnjava plavu boju. Potaša je obično crvene i bijele boje. Zašto je ovdje plave boje?

Naime, da bi se ubrzao proces isparavanja, dodaje se reagens koji povećava apsorpciju sunčeve svjetlosti, a koji čini da ovi bazeni poprime nevjerovatno plavu boju.

Nemate pravo da postavite komentar