19
Fri, Apr

U svijetu

Lago di Carezza (njemački: Karersee) je prekrasno planinsko jezero koje se nalazi u Dolomitima u Južnom Tirolu u Italiji.

Lago di Carezza (njemački: Karersee) je prekrasno planinsko jezero koje se nalazi u Dolomitima u Južnom Tirolu u Italiji.

jezero Carezza 6jezero Carezza 7Lokalno je poznatije kao Lec de ergobando, što znači Dugino jezero. Ovo ime je dobilo zbog spektra boja koje se mogu vidjeti u vodi, te zbog stare legende o nimfi iz Carezza.

Prema legendi koja se već generacijama prenosi među stanovnicima Južnog Tirola, jednom davno, lijepa vodena nimfa je zvala ovo netaknuto jezero svojim domom. Jednog dana, dok je plela pletenice na obalama jezera, čarobnjak Masaré je čuo kako nimfa tiho pjeva. Zaljubljen u nju do ušiju, čarobnjak je zatražio pomoć od vještica kako bi osvojio srce nimfe. One su mu savjetovale da se maskira kao prodavač nakita i da stvori veliku dugu preko jezera.

No, čarobnjak je zaboravio da se preruši u prodavača, pa je nimfa jako brzo razotkrila njegove namjere, čak iako se divila stvaranju duge. Ubrzo je zaronila u jezero, i od tog trenutka čarobnjak je više nikada nije vidio. Čarobnjak je bio toliko ljut na neuspjeh plana da je zgrabio dugu s neba, razbio je i bacio sve dijelove zajedno s draguljima u jezero.

Ovi komadići duge i dragulja se presijavaju u jezeru do današnjeg dana, a iako je cijela priča ništa drugo nego legenda, lokalni stanovnici jezero Carezza i dalje zovu Dugino jezero i prenose priču svojim potomcima.

 

Nemate pravo da postavite komentar