19
Fri, Apr

U Crnoj Gori

Za skakala ni dan danas ne znaju mnogi Nikšićani...

Za skakala ni dan danas ne znaju mnogi Nikšićani...

skakalaskakala1“Ovaj prelaz podiže Ilija R. Jovović za svoju dušu 1935. g“, natpis je koji stoji ugraviran na kamenoj ploči u Vrtačkom polju, u blizini Rimskog mosta, gdje pedesetak polumetarskih kamenih kocaka svjedoče o životu naroda iz perioda prije izgradnje Slanske brane, prenosi portal Onogošt.

O ovom nesvakidašnjem mostu, specifično nazvanom “skakala“, jer je narod preko njega skakao s kamena na kamen prelazeći tada Moštanicu koja nije presušivala, portal Onogošt nije uspio naći pisane tragove, a ni svemogući internet im nije otvorio nijedan tekst vezan za ovaj pojam.

skakala2skakala3Kako je ispričao Branko Đurković, mještanin tog kraja, preko skakala su njegovi preci prelazili od imanja do imanja kad rijeka nadođe, umjesto da idu dužim putem, preko Rimskog mosta.

“Ono što znam je da se potez prije skakala zove Vuksenovac i tu su se naši stari iz ovog kraja ljeti kupali. Izgradnjom Krupačke brane napravljen je kanal, Moštanica je kasnije presušila pa su i skakala izgubila svoju funkciju. Sada su kao most bez rijeke“, priča Branko.

Za skakala ni dan danas ne znaju mnogi Nikšićani, a i teško da su mogla doći do izražaja kad u neposrednoj blizini vjekovima odolijeva veličanstveni Rimski most.

Nemate pravo da postavite komentar