18
Thu, Apr

Ostali sportovi

Boldering je grana sportskog penjanja koja podrazumijeva uspone na kratke smjerove bez korišćenja užadi ili slične opreme za osiguravanje.

Boldering je grana sportskog penjanja koja podrazumijeva uspone na kratke smjerove bez korišćenja užadi ili slične opreme za osiguravanje.

maxresdefaultPrvi put će se 2020.godine u Tokiju naći na programu Olimpijskih igara, a Nikšićani će zahvaljujući Sportsko-penjačkom klubu „Javorak“ naredna tri dana imati priliku da se upoznaju sa tom sportskom disciplinom, koji će do kraja januara napraviti i prvu bolderanu u Crnoj Gori, urađenu po svim svjetskim standardima.

„Ova improvizovana stijena omogućiće građanima da se upoznaju sa penjanjem, dobiju instrukcije kada i kako da se počnu baviti ovim sportom. Nakon toga ’stijenu’ selimo u Planinarski dom gdje počinjemo da gradimo prvu bolderanu u Crnoj Gori koja će biti urađena po svim svjetskim standardima“, kazao je Maksim Mićković.

melissa rocklands2Sportsko penjački klub je podklub PSK „Javorak“ i upoznavanje građana sa novim olimpijskim sportom je dio projekta „Freecliming kurs Nikšić“ koji je finansiran od strane EU.

„Evropska unija je finansirala dio koji se odnosi na promociju sporta u gradskom parku, dok izgradnju bolderane finasiraju  Sportsko penjački i Planinarsko-smučarski klub ’Javorak’. Bolderana će se nalaziti u podrumu Planinarskog doma gdje smo dobili dvije prostorije“, kazao je Mićković.

Sportsko penjački klub „Javorak“ ima oko 60 članova, a prema riječima Mićkovića zahvaljujući improvizovanim stijenama u Sportskom centru i na Domu revolucije uspjeli su da veliki broj bladih zainteresuju za pomenuti sport.

„Sport je zahtjevan ali pruža ono što ne može da pruži nijedan drugi sport. Uvijek daje nešto novo, ubija tu monotonost i nikad ne može biti  dosadno. Izazovan je i uvijek nudi nove izazove. Ovim sportom mogu da se bave svi od dvije do 62 godine. Samo sportsko penjanje nije rizično, tako da ni boldering nije rizičan“, kazao je Mićković nakon čega je demonstrirao osnove bolderinga.

(Vijesti)

 

Nemate pravo da postavite komentar